Producția pieselor de 1 şi 2 eurocenţi este foarte costisitoare, susțin experții de la Bruxelles, însă aceștia se tem de o reacție negativă din partea populației, în cazul retragerii.
Comisia Europeană analizează de câțiva ani patru posibile scenarii privind viitorul monedelor de 1 şi 2 eurocenţi: menţinerea status quo-ului, emiterea la costuri reduse, retragerea rapidă de pe piaţă şi dispariţia treptată din circulaţie.
Se vor purta noi discuţii cu statele din Zona Euro, băncile centrale şi asociaţiile consumatorilor pentru a vedea dacă există o variantă preferată care ar putea să facă obiectul unei propuneri legislative.
Experții sunt de părere că producerea monedelor de 1 şi 2 eurocenţi este o activitate care provoacă pierderi Zonei Euro, diferenţa între valoarea nominală a monedelor şi preţul plătit de stat pentru a le produce generând pierderi cumulate de 1,4 miliarde de euro după 2002.
“Atitudinea publicului este una împărţită: oamenii se simt ataşaţi de aceste monede şi se tem că există riscul de inflaţie dacă ar dispărea, însă în acelaşi timp nu le utilizează în canalele de plată”, subliniază Comisia.
Euro este moneda comună pentru 19 state membre ale Uniunii Europene. La acestea se adaugă și patru microstrate: San Marino, Andorra, Monaco și Vatican. Kosovo și Muntenegru au adoptat unilateral moneda euro.