Este timpul ca Europa să-și reducă dependența de SUA, a spus președintele ceh

03 Oct 2023
Este timpul ca Europa să-și reducă dependența de SUA, a spus președintele ceh

Europa nu mai poate neglija obligațiile de apărare, a spus președintele ceh Petr Pavel, scrie Politico.

Europa ar trebui să-și reducă dependența de SUA și să consolideze în schimb pilonul european al NATO, a declarat marți președintele ceh Petr Pavel.

„Rolul dominant al NATO ca furnizor de securitate nu trebuie să mai însemne că Europa își neglijează obligațiile de apărare”, a spus Pavel, vorbind la ceremonia de deschidere a noului an universitar la Colegiul Europei din Bruges. „Reducerea dependenței de SUA și dezvoltarea factorilor strategici europeni trebuie să fie privită ca contribuția noastră la parteneriatul nostru transatlantic.

„Foarte probabil, va trebui să depășim cheltuielile de 2% pentru apărare”, a menționat el.

Aliații NATO au convenit la summitul de la Vilnius din iulie că ținta, în cuvintele secretarului general Jens Stoltenberg, ar trebui tratată ca o podea în loc de un plafon. 

„Afirmăm că, în multe cazuri, vor fi necesare cheltuieli de peste 2% din PIB”, se arată în comunicatul comun . 

Doar aproximativ o treime din alianța de 31 de oameni – inclusiv mulți aliați estici – atinge sau e aproape de atingerea țintei.

În discursul său, Pavel a susținut și extinderea, care „nu ar trebui amânată până la un moment ipotetic în viitor, în care candidații sunt perfect aliniați cu noi”, și a subliniat că țările occidentale trebuie să contracareze narațiunea Rusiei în Africa .

Pavel, care este un fost general și lider senior al NATO, a devenit președinte ceh la începutul anului 2023.

Separat, Stoltenberg a susținut marți un apel cu liderii grupului G7, inclusiv cu președintele american Joe Biden, precum și cu Polonia și România, pe fondul preocupărilor tot mai mari din partea Europei cu privire la decizia Congresului SUA de a îngheța finanțarea ajutorului pentru Ucraina.

Stoltenberg a subliniat importanța „sprijinului continuu pentru Ucraina” ca singura modalitate de a obține o pace justă și de durată, potrivit NATO.

Mesajul său este, de asemenea, văzut ca fiind destinat Poloniei, unde campaniile pentru viitoarele alegeri au făcut ca guvernul să rețină furnizarea de arme Ucrainei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră