Epilare cu ceară, primul nasture de cămașă deschis... ghidul pentru o "hostess perfectă” la Roland-Garros este considerat sexist

08 Iun 2023
Epilare cu ceară, primul nasture de cămașă deschis... ghidul pentru o "hostess perfectă” la Roland-Garros este considerat sexist

Tinerele responsabile cu întâmpinarea publicului la turneul de tenis parizian sunt supuse a numeroase reguli printre care și obligația de a-și epila picioarele și axilele. O regula controversată considerată a fi „sexistă”, scrie Madame Figaro

Codul vestimentar a care sunt supuse tinerele femei care asigură primirea spectatorilor la turneul de la Roland Garros este considerat „sexist”. Vineri, 2 iunie, Le Parisien a dezvăluit că celor din urmă li se cere să respecte multe „reguli” dictate într-un „Ghid de hostess perfecte” . Acest ghid spune ca e necesar „un machiaj ușor, dar mereu prezent și rezistent la intemperii”, „un spray fixativ pentru șuvițe rebele” sau chiar „picioare și axile epilate”.

„Un rol de „figurină””

De asemenea, tinerele însărcinate cu întâmpinarea publicului sunt rugate să poarte pantofi, fustă costum și cămașă „lăsând primul nasture deschis”. Aceste reguli nu sunt bine primite (sau nu mai sunt astfel). Mai ales că omologii lor masculini au mult mai puține constrângeri în ceea ce privește aspectul lor. Li s-ar cere doar să „tundă corect barba sau să se bărbierească” și să își închidă cămășile sau tricourile polo până la capăt. Tratament inegal pe care Sophie Binet, noul secretar general al sindicatelor, nu a omis să-l denunțe.

„Există o problemă reală în profesia de hostess, care este structurată de stereotipuri sexiste și te expune violenței sexiste și sexuale. Femeile hostess de recepție sunt expuse în mod deosebit la orice este hărțuire sexuală, remarci sexiste sau chiar agresiune sexuală”, a deplâns ea duminică pe platoul BFM-TV. „Le impunem ținute uneori contradictorii cu meseria pe care o au de făcut pentru că li se cere să își pună tocuri atunci când trebuie să meargă mult. Unele hostess mi-au spus că uneori erau obligate să-și pună bluze transparente, mult ruj, machiaj. Le negăm profesionalismul închizându-le într-un rol de „figurină” în timp ce ele sunt acolo pentru a fi calme, politicoase, persoane care să știe să îndrume și să reacționeze dacă apar probleme de securitate.

„Roland-Garros este lumea de ieri, o instituție conservatoare, retrogradă, sexistă și misogină, care ia femeile drept plante verzi”, a spus deputata ecologista Sandrine RousseauAcelași discurs din partea primarului republican al arondismentului 16 al Parisului, Francis Szpiner, care consideră că „forțarea hostesselor să se epileze cu ceară este un atac la demnitate”.

Potrivit informațiilor de la Neon, Federația Franceză de Tenis neagă că a fost sursa acestui ghid. În ceea ce privește agenția care angajează receptionistii și hostesses, aceasta consideră că „epilarea face parte dintr-un cod de aspect”. Totuși, așa cum subliniază revista generalistă, forțarea unui angajat să se epileze cu ceară este perfect ilegală.

Alte stiri din Externe

Ultima oră