Președintele francez va organiza miercuri o nouă întâlnire cu „mai multe state europene și non-europene” printre care si Romania, la două zile după întâlnirea a aproximativ zece lideri ai țărilor cheie europene de la Paris, scrie Le Figaro.
Emmanuel Macron, care organizează o serie de întâlniri pentru a crea contribuția europeană la căutarea unei rezoluții la războiul din Ucraina , a asigurat marți că „Franța nu se pregătește să trimită trupe terestre, beligeranți într-un conflict, pe front”.
Președintele francez a reunit, luni, la Paris, aproximativ zece lideri din țări cheie europene, Uniunea Europeană și NATO. Miercuri, va organiza o nouă întâlnire cu „mai multe state europene și non-europene” , cu scopul de a vorbi cu toți cei douăzeci și șapte până la sfârșitul săptămânii, a anunțat el într-un interviu acordat mai multor cotidiene regionale, printre care Le Parisien , La Provence și Sud Ouest . Norvegia, Canada, Cehia, Grecia, Finlanda, România, Suedia, Belgia și țările baltice se vor număra printre invitați, au declarat în această după-amiază surse diplomatice.
La întâlnirea de luni, premierul britanic Keir Starmer a declarat că este pregătit pentru posibila desfășurare de trupe în Ucraina în viitor „dacă se ajunge la un acord de pace de durată ”, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a numit dezbaterea „prematură ” .
„Preocuparea tuturor este că o simplă încetare a focului în Ucraina nu ar rezolva în niciun fel conflictul, dar o pace deplină și deplină, cu condiții de securitate, condiții de stabilitate socială, economică și politică în Ucraina în timp, vor permite soluționarea acestuia”, a explicat marți Emmanuel Macron.
Printre soluțiile de a oferi garanții de securitate Kievului în cadrul unui eventual acord de pace cu Moscova, ar fi posibilă „trimiterea de experți sau chiar de trupe în termeni limitati, în afara oricărei zone de conflict, pentru a-i consola pe ucraineni și a semna o solidaritate. „La asta ne gândim cu britanicii ”, a spus el. Dar „Franța nu se pregătește să trimită trupe terestre, beligeranți într-un conflict, pe front”, a mai asigurat el. El a amintit că o altă posibilitate a fost „aderarea Ucrainei la NATO” , despre care Rusia nu vrea să audă și despre care președintele american Donald Trump a exclus-o deja chiar înainte de a negocia.
Trump și „ambiguitatea strategică”
Emmanuel Macron recunoaște că europenii doresc, în spatele garanțiilor lor de securitate viitoare către Kiev, să existe sprijin din partea Washingtonului. „Având în vedere că Rusia este un stat cu capacitate nucleară, pentru partenerii europeni acesta este un punct cheie ”, a recunoscut el în acest interviu. El a menționat, de asemenea, posibilitatea „de a decide în cadrul negocierilor de a avea, sub mandatul Națiunilor Unite, o operațiune de menținere a păcii, care să se desfășoare în prima linie ” .
În timp ce reluarea dialogului direct dintre Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin, săptămâna trecută i-a deconcertat pe mulți europeni, iar amenințarea negocierilor între ei și fără Europa asupra Ucrainei se profilează, Emmanuel Macron spune că vede aspectul pozitiv.
Donald Trump „poate reinițializa un dialog util cu președintele Putin”, a spus șeful statului francez. „El creează o ambiguitate strategică pentru președintele Putin” folosind „cuvinte foarte puternice” și creând „incertitudine” care „poate ajuta la exercitarea presiunii ”, a adăugat el, asigurându-se că el însuși este gata să vorbească cu omologul său rus „când este potrivit în ciclul de negocieri care urmează".
"Voi avea ocazia să adun grupurile parlamentare şi partidele (...) pentru a le prezenta starea de lucruri şi iniţiativele Franţei", a mai anunţat preşedintele francez. Această întâlnire se va desfășura în „formatul Saint-Denis” , numit după orașul în care Emmanuel Macron a discutat deja cu acești participanți, pentru a încerca să găsească un consens asupra diverselor probleme interne și internaționale într-un peisaj politic fracturat.