Consiliul Naţional, camera inferioară a Parlamentului elveţian, a respins joi o propunere prezentată de o comisie parlamentară, care avea drept scop autorizarea transferului de arme fabricate în Elveţia către Ucraina, scrie Le Monde
Jean-Luc Addor, de la Uniunea Democrată de Centru, un partid populist de dreapta – care deține cele mai multe locuri în Consiliul Național – a declarat Consiliului că „acceptarea acestei inițiative înseamnă angajarea unuia dintre protagoniști (…) Deci încălcarea neutralității” .
Acest vot a avut loc în ziua în care președintele Confederației, Alain Berset, s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, în cadrul summitului Comunității Politice Europene (EPC) din Moldova. Cei doi lideri au discutat în special acest subiect.
Din punct de vedere istoric, Elveția, o țară de 8,9 milioane de locuitori, își menține o poziție de neutralitate. Dar o dezbatere pe acest subiect a agitat Elveția de la invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022. Această țară bogată – care nu face parte din Uniunea Europeană – a adoptat toate sancțiunile impuse de Bruxelles împotriva Moscovei, considerând că sunt compatibile cu neutralitatea ei.
Dar, în ciuda presiunilor exercitate de Kiev și aliații săi, Elveția a refuzat până acum să permită țărilor care au arme fabricate elvețian să le reexporte în Ucraina.
La summitul CPE, Kievul și Chișinăul au cerut liderilor europeni să-i susțină mai mult împotriva Moscovei. Președintele Berset a declarat pe Twitter că a avut o „întâlnire productivă cu domnul Zelensky despre situația de pe teren, ajutorul umanitar elvețian și reconstrucția”.
Radioul național elvețian RTS a declarat că întâlnirea a durat 25 de minute. Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre activele blocate, rolul Elveției în deminarea și poziția țării cu privire la reexportul de arme, potrivit Berset.
„Cred că poziția și rolul Elveției sunt foarte bine înțelese de ucraineni”, a spus el, adăugând că este gata să viziteze Ucraina în orice moment. „Noi ne aplicăm legea. Am arătat încă de la început că nu am fost indiferenți la ceea ce se întâmplă, [că] ne-am angajat puternic alături de Ucraina. »