Elveția refuză să transfere arme și vehicule blindate în Ucraina

04 Iun 2022
Elveția refuză să transfere arme și vehicule blindate în Ucraina

Livrarea de material de război sub formă de elemente de asamblare sau piese de schimb către companiile europene de armament va rămâne totuși posibilă, scrie LeFigaro

Elveția a insistat vineri asupra interzicerii transferului de material de război elvețian către Ucraina printr-o țară terță, în conformitate cu doctrina sa de neutralitate militară. Livrarea de material de război sub formă de elemente de asamblare sau piese de schimb către companiile europene de armament va rămâne totuși posibilă, chiar dacă materialul de război fabricat este probabil să fie trimis în Ucraina, a decis Consiliul Federal.

Solicitarea Danemarcei este pentru 22 de tancuri Piranha III produse în Elveția. „Întrucât exportul de material de război din Elveția în Ucraina nu poate fi autorizat din cauza tratamentului egal rezultat din legea neutralității (...) nu se poate răspunde favorabil solicitărilor din partea Germaniei și Danemarcei de transfer de material de război către Ucraina”, a spus Consiliul.

Două cereri de export
Guvernul a studiat și două cereri de export de material de război depuse de companii elvețiene pentru livrarea de piese de schimb și elemente de asamblare către firme de armament din Germania și Italia. Una dintre solicitări se referă la componente pentru lansatoare de rachete antitanc, iar cealaltă se referă la componente destinate apărării aeriene.

„Ambele tranzacții prezintă riscul ca unele dintre componente să fie folosite în material de război ulterior livrat Ucrainei”, a menționat guvernul, adăugând că „livrările de material de război sub formă de piese de schimb și asamblare sunt în principiu autorizate, cu condiția ca acestea ponderea în produsul final sa fie mai mică de 50%” pentru țări precum Italia și Germania. „Consiliul Federal a decis să continue această practică, având în vedere că astfel de exporturi sunt compatibile cu legea neutralității”, conchide Berna.

Alte stiri din Externe

Ultima oră