Autoritățile chineze evaluează posibilitatea ca Elon Musk să achiziționeze activitățile americane ale TikTok dacă populara platformă este interzisă în Statele Unite până la sfârșitul săptămânii, a informat Bloomberg. Statele Unite au adoptat o lege anul trecut prin care gigantul chinez de divertisment ByteDance să vândă aplicația până pe 19 ianuarie 2025 sau să fie interzis. TikTok a numit un raport conform căruia China se gândește să permită vânzarea operațiunilor companiei de social media în SUA către Elon Musk „pură ficțiune”, conform BBC
Oficialii de la Beijing preferă ca TikTok să rămână în proprietatea ByteDance Ltd. iar compania contestă interdicția iminentă printr-un recurs la Curtea Supremă a SUA. Cazul a ajuns la Curtea Supremă Americană , care a audiat vineri argumentele ambelor părți: Washingtonul spune că vrea să prevină riscurile de spionaj și manipulare de către Beijing, în timp ce rețeaua de socializare și asociațiile acuză legea că înăbușează libertatea de exprimare. O majoritate clară a judecătorilor au fost dispuși să autorizeze interdicția.
Înalți oficiali chinezi au început deja să dezbată planurile de urgență pentru TikTok, ca parte a unei discuții extinse despre cum să lucreze cu administrația lui Donald Trump, dintre care una îl implică pe Musk, au spus oamenii, cerând să nu fie identificați, dezvăluind discuții confidențiale.
Potrivit unui scenariu care a fost discutat de guvernul chinez, X – fostul Twitter – ar prelua controlul asupra TikTok US și ar conduce afacerile împreună, au spus sursele Bloomberg. Cu peste 170 de milioane de utilizatori în SUA, TikTok ar putea sprijini eforturile lui X de a atrage agenți de publicitate. Musk a fondat și o companie separată de inteligență artificială, xAI, care ar putea beneficia de cantitățile uriașe de date generate de TikTok.
Oficialii chinezi nu au ajuns încă la un consens ferm cu privire la modul de a proceda, iar deliberările lor sunt încă preliminare.
Guvernul chinez deține o așa-numită cotă de aur dintro companie afiliata ByteDance, care îi conferă influență asupra strategiei și operațiunilor companiei. TikTok susține că controlul se aplică numai subsidiarei din China Douyin Information Service Co. și nu are nicio influență asupra operațiunilor ByteDance din afara Chinei. Totuși, regulile de export ale Beijingului împiedică companiile chineze să-și vândă algoritmii software, cum ar fi cel folosit de TikTok. Deoarece guvernul chinez ar trebui să aprobe o vânzare care include motorul de recomandare al TikTok, are o voce semnificativă în orice posibilă înțelegere.
Operațiunile TikTok în SUA ar putea fi evaluate la aproximativ 40-50 de miliarde de dolari, au estimat anul trecut analiștii Bloomberg Intelligence Mandeep Singh și Damian Reimertz. Aceasta este o sumă mare chiar și pentru cea mai bogată persoană din lume. Nu este clar cum ar putea Musk să realizeze o astfel de tranzacție, dacă ar necesita vânzarea altor participații sau dacă guvernul SUA ar aproba. El a plătit 44 de miliarde de dolari pentru Twitter în 2022 și încă plătește împrumuturi considerabile.
Musk are o reputație bună printre mulți angajați ByteDance din China. El este văzut ca un antreprenor de mare succes, care are experiență în interacțiunea cu guvernul chinez prin afacerea sa Tesla Inc..
Liderii ByteDance au spus în repetate rânduri că prioritatea lor este să lupte împotriva legislației americane care impune companiei din Beijing să vândă sau să închidă operațiunile din SUA din motive de securitate națională. Avocații TikTok au susținut că legislația încalcă legile privind libertatea de exprimare conform Primului Amendament al Constituției.
Majoritatea judecătorilor de la Curtea Supremă au sugerat că preocupările de securitate au prioritate față de libertatea de exprimare, deși nu au emis încă o decizie oficială. Președintele ales Trump, care preia funcția în 20 ianuarie, a încercat să amâne interdicția TikTok – care intră în vigoare în 19 ianuarie — ca să poată lucra la negocieri. El a spus că vrea să „salveze” aplicația și au existat speculații că ar putea lua măsuri de ultim moment pentru a evita interdicția.
La nivel practic, separarea afacerii TikTok din SUA ar fi extrem de complexă, afectând acționarii din China, precum și din SUA. Avocații TikTok au susținut în fața Curții Supreme că separarea părților din SUA ale produsului ar fi „extraordinar de dificilă”.
Nu este clar dacă TikTok din SUA va fi vândut într-un proces competitiv sau dacă o vânzare va fi aranjată de guvern. Miliardarul Frank McCourt și investitorul „Shark Tank” Kevin O'Leary fac parte dintr-o ofertă prin Project Liberty pentru achiziționarea TikTok, despre care O'Leary a spus că a discutat cu Trump. În trecut, Microsoft Corp. a căutat să achiziționeze afacerea, iar Oracle Corp. are un parteneriat tehnologic cu compania.
O alternativă pentru TikTok ar fi să-și mute clienții existenți din SUA la o aplicație similară - cu branding diferit - pentru a evita interdicția, a spus una dintre persoane. Nu este clar cât de eficientă ar fi o astfel de mișcare.
Musk este în poziția de a influența relația China-SUA, fiind cea mai bogată persoană din lume, cu afaceri care se află pe cele două mari economii ale lumii. Tesla, unde Musk este directorul executiv, a ridicat o fabrică întinsă în Shanghai în 2019 și de atunci a extins instalația în cea mai mare bază de producție a companiei. Efortul a ajutate Tesla să-și extindă cota de piață în China, în ciuda concurenței dure guvernamentale locale, și să dezvolte bunăvoință cu oficialii.
În timp ce Trump își încadrează noua administrație cu șoimi chinezi, cum ar fi nominalizatul secretar de stat Marco Rubio, Musk s-a pronunțat împotriva unor politici comerciale recente ale Chinei, inclusiv tarifele administrației Biden pentru vehiculele electrice din China.
TikTok spune că raportul despre o posibilă vânzare către Musk este „pură ficțiune”
TikTok a numit un raport conform căruia China se gândește să permită vânzarea operațiunilor companiei de social media în SUA către Elon Musk „pură ficțiune”.
Comentariile companiei au venit ca răspuns la un articolul Bloomberg conform căruia oficialii chinezi cântăresc o opțiune care ar putea vedea afacerea sa din America fiind vândută celui mai bogat om din lume, dacă Curtea Supremă a SUA va menține interzicerea aplicației.
TikTok a spus în repetate rânduri că nu își va vinde operațiunea din SUA.
„Nu ne putem aștepta să comentăm pură ficțiune”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok pentru BBC News.