Elon Musk creează un start-up de inteligență artificială numit X.AI

16 Apr 2023
Elon Musk creează un start-up de inteligență artificială numit X.AI

Antreprenorul, care a semnat totuși un apel pentru a lua o pauză de la cercetarea AI de generație următoare, vrea să concureze cu OpenAI, start-up-ul californian care a conceput ChatGPT, scrie Le Figaro.

Elon Musk a fondat în martie o nouă companie specializată în inteligență artificială (AI), numită X.AI și cu sediul în Nevada, potrivit unui document oficial consultat de AFP pe registrul firmelor înregistrate în acest stat american. Potrivit unui articol publicat vineri de Financial Times, noua entitate trebuie să concureze cu OpenAI , start-up-ul californian care a conceput ChatGPT , un program AI generativ capabil să interacționeze cu oamenii și să producă tot felul de texte la cerere.

Succesul acestei interfețe de la lansarea ei la sfârșitul lunii noiembrie a lansat o adevărată cursă pentru această tehnologie cu potențial ridicat. De la sfârșitul lunii februarie, diverse mass-media de specialitate au relatat că Elon Musk investește în acest domeniu. Potrivit surselor lor anonime, el i-a recrutat recent pe Igor Babuschkin și Manuel Kroiss, ambii care lucrau pentru DeepMind, filiala AI a Alphabet (compania-mamă a Google).

Un apel pentru a lua o pauză

De asemenea, se spune că a achiziționat aproximativ 10.000 de procesoare grafice - computere necesare antrenării modelelor de limbaj, baza sistemelor AI generative. Antreprenorul, însă, a semnat luna trecută un apel pentru a lua o pauză de la cercetarea AI de generație următoare. Sutele de semnatari evocă diverse riscuri legate de această tehnologie și se întreabă în acești termeni: „ Este de dorit să dezvoltăm minți non-umane care să ne depășească în cele din urmă ca număr și ca inteligență și să ne înlocuiască? ".

Elon Musk a co-fondat OpenAI în 2015, înainte de a părăsi compania în 2018. De atunci, a criticat compania, spunând în special într-un tweet din decembrie trecut că antrenează AI să fie „woke” (un termen care desemnează o periferie a stângii americane) , adică să „ mintă”. Documentul oficial de înregistrare al X.AI, din 9 martie 2023, enumeră un singur director, Elon Musk, și un secretar, Jared Birchall - un fost bancher Morgan Stanley care administrează averea multimiliardarului, potrivit FT .

X” este un simbol matematic pe care șeful de la Tesla, SpaceX, Twitter și Neuralink îl iubește în mod deosebit. Înainte de achiziționarea Twitter, el a făcut aluzii criptice la „X”, viziunea sa despre o aplicație universală (mesaj, rețea socială, servicii financiare etc.), precum WeChat în China. De asemenea, a schimbat recent numele Twitter în „X Corp”, iar sediul rețelei de socializare nu se mai află în Delaware (unde se află majoritatea companiilor americane), ci în Nevada. "X" se găsește în prenumele unuia dintre copiii săi, un băiat botezat X Æ A-12.

Alte stiri din Externe

Ultima oră