Elon Musk consideră că dezvăluirile Facebook sunt o „încălcare a primului amendament” după ce Mark Zuckerberg a recunoscut că administrația Biden a „presat” Meta să cenzureze informații

27 Aug 2024
Elon Musk consideră că dezvăluirile Facebook sunt o „încălcare a primului amendament” după ce Mark Zuckerberg a recunoscut că administrația Biden a „presat” Meta să cenzureze informații

Elon Musk consideră că dezvăluirile Facebook sunt o „încălcare a primului amendament”, după ce Mark Zuckerberg a recunoscut că Casa Albă a „presat” Meta să cenzureze „dezinformarea despre Covid”, precum și să „retrogradeze” relatarile despre laptopul lui Hunter Biden, scrie DailyMail

CEO-ul X, Elon Musk, a calificat dezvăluirile conform cărora administrația Biden a făcut presiuni asupra Meta , proprietarul Facebook și Instagram, pentru a cenzura dezinformarea COVID drept o „încălcare a Primului Amendament”. 

Într-o scrisoare adresată președintelui Comitetului Judiciar al Camerei, Jim Jordan, care a fost publicată aseară, CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg,  a recunoscut că administrația Biden a „greșit” când a cerut Facebook să cenzureze ceea ce ei au considerat „dezinformare COVID” în timpul pandemiei.

Zuckerberg, în vârstă de 40 de ani, a promis că Meta va lupta împotriva oricăror viitoare încercări de cenzură și a recunoscut, de asemenea, că compania a „retrogradat” povești despre laptopul lui Hunter Biden.

El a scris că Casa Albă „a făcut presiuni repetate pe echipele noastre timp de luni de zile să cenzureze anumite conținuturi legate de COVID-19 , inclusiv umorul și satira, și și-a exprimat multă frustrare față de echipele noastre atunci când nu am fost de acord”.

Elon Musk, un autodescris absolutist al libertății de exprimare, a spus într-o postare pentru X că episodul „sună ca o încălcare a Primului Amendament” .

 „Vreau doar să reiterez că această platformă este într-adevăr menită să susțină toate punctele de vedere în limitele legilor țărilor, chiar și pe cele ale persoanelor cu care nu sunt vehement de acord și nu le plac personal. 

„Dacă nu pare să se întâmple asta, vă rog să țipati la mine (ideal, pe X).”

Fostul candidat la presedintie Robert F. Kennedy Jr a raspuns mesajului lui Elon Musk: "Mulțumesc Elon pentru că a rezistat cenzurii guvernamentale cu un preț personal enorm. În 1776, o generație de patrioți și-a pus averea și viața în joc pentru a ne oferi Declarația Drepturilor. Ți-ai pus averea în joc pentru a o proteja. Te-ai născut în Africa de Sud, dar ești un adevărat patriot american."

Zuckerberg a spus că presiunea Casei Albe „a fost greșită” și spune că regretă „că nu am fost mai sinceri în privința asta”.

„Am făcut câteva alegeri pe care, cu beneficiul retroviziunii și al informațiilor noi, nu le-am face astăzi”, a adăugat el.

„Simt cu tărie că nu ar trebui să ne compromitem standardele de conținut din cauza presiunii din partea oricărei administrații din orice direcție – și suntem gata să respingem dacă ceva de genul acesta se întâmplă din nou”.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat anterior pentru DailyMail.com că politica administrației Biden este de a încuraja companiile de tehnologie să acționeze în mod responsabil.

Când s-a confruntat cu o pandemie mortală, această administrație a încurajat acțiuni responsabile pentru a proteja sănătatea și siguranța publică. 

„Poziția noastră a fost clară și consecventă: credem că companiile de tehnologie și alți actori privați ar trebui să țină cont de efectele pe care le au acțiunile lor asupra poporului american, facând în același timp alegeri independente cu privire la informațiile pe care le prezintă”.

Între timp, un purtător de cuvânt al Meta a declarat pentru Washington Post că scrisoarea a vorbit de la sine. 

Vine la doar două luni după ce s-a dezvăluit că foștii oficiali de informații au fost plătiți în mod activ de CIA pe bază de contract, atunci când au semnat scrisoarea care pretindea în mod fals că laptopul lui Hunter Biden este „dezinformare rusă”.

Michael Morell, fostul director adjunct al CIA și fostul inspector general al CIA David Buckley au fost implicati, potrivit unui nou raport-bombă al Comitetului Judiciar al Camerei.

Morell a fost cel care a organizat scrisoarea după un apel din partea actualului secretar de stat Antony Blinken. El a spus că a făcut-o pentru a-i oferi lui Biden un „punct de discuție” înainte de alegerile din 2020, când Trump l-a atacat pentru laptopul despre care s-a verificat ulterior că este al fiului său.

Potrivit raportului, oficialii de rang înalt CIA au fost informați despre scrisoare înainte de publicarea acesteia, iar unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la natura politică a scrisorii.

„Decizia semnatarilor de a-și valorifica fostele titluri ale comunității de informații pentru a promova o narațiune despre interferența în alegerile străine a implicat în mod necorespunzător [CIA] în politica internă”, se arată în raport, spunând că „subliniază potențialele pericole ale unei comunități de informații politizate”. 

Conflictul privind libertatea de exprimare din SUA vine în timp ce Franța se confruntă cu un scandal în creștere, după ce autoritățile franceze l-au arestat pe CEO-ul Telegram, Pavel Durov. 

Durov, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat pe aeroportul Le Bourget din afara Parisului la scurt timp după ce a aterizat cu un avion privat sâmbătă seara, după ce OFMIN, o agenție guvernamentală franceză responsabilă cu protejarea minorilor împotriva violenței, a emis un mandat de arestare pentru el.

El a fost acuzat că a facilitat crima organizată, traficul de droguri, fraudă, hărțuirea cibernetică și promovarea terorismului pe platforma sa, care are aproximativ 950 de milioane de utilizatori în întreaga lume.

Musk a intervenit și asupra arestării lui Durov , postând „#FreePavel” alături de un videoclip cu CEO-ul Telegram care îl lăuda pe X într-un interviu cu Tucker Carlson. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră