Fata de 16 ani a fost păcălită prin metoda “lover-boy”. Un bărbat a făcut-o să se îndrăgostească de el, apoi sub pretextul că i-a găsit un loc de muncă bun în Germania, a ademinat-o peste hotare. Pe drum, tânăra și-a dat seama că ceva nu este în ordine, însă era deja prea târziu. I-au fost confiscate actele și telefonul și a ajuns sclavă sexuală într-o pivniță din Berlin.
Conform Die Tagespost, aici a fost sechestrată, bătută și violată de mai multe persoane, apoi a fost scoasă la vânzare pe internet. Mai mulți clienți din Berlin au cumpărat-o pentru câteva ore prin SMS sau e-mail. Răpitorii o plimbau zi și noapte la clienți acasă, apoi o aduceau înapoi în “închisoare”. Pentru a face față calvarului, era permanent drogată și amenințată.
După câteva săptămâni, clienții au început să observe starea precară în care se afla minora, însă, în loc să alerteze autoritățile sau să o ajute, au reclamat traficanților că sumele cerute sunt mult prea mari. Într-un final, fata a fost eliberată în urma unei razii a poliției germane. Răpitorul ei s-a ales cu o condamnare de 6 ani de închisoare cu executare, în timp ce complicii săi au scăpat cu pedepse cu suspendare. Clienții, care puteau fi acuzați de relații sexuale cu o minoră, nu au fost anchetați.
Jurnalistul Joachim Goll a realizat un film documentar despre cazul româncei și cere anchetarea tuturor celor care au abunzat minora. “Rolul clienților în traficul de carne vie este marginalizat, deși ei sunt provocatorii adevărați ai acestei rețele de exploatare, violență si sclavagism. Fetele nu știu limba, nu au acte, sunt într-o țară străină, nu își cunosc drepturile, practic nu au nicio șansă și nu se pot apăra. Am întâlnit tinere din România care făceau sex neprotejat cu 15 clienți pe zi”, acuză Goll.
Sociologul Udo Gerheim de la Universitatea Oldenburg a analizat tiparul bărbatului care apelează la prostituate. “Vorbim de bărbați între 15 și 74 de ani din diferite straturi sociale și cu motivații diferite. Unii o fac din timiditate, alții fiindcă sunt obsedați de putere, mulți sunt incitați de capacitatea de a controla pe cineva cu bani, alții din curiozitatea de a face ceva imoral, subcultural și diferit, dar sunt mulți care suferă de anumite crize sexuale și caută femei pe care nu le pot avea în viața reală, pentru perversiuni sexuale pe care nu le pot obține din partea partenerelor lor”, consideră Gerheim.
Copilărie furată
Practic, până în 2005, bărbatul care apela contracost la serviciile unei femei era ”invizibil”, deși directiva 197 a UE stabilea că persoana care beneficiază de favoruri sexuale fiind conștientă că sunt urmarea traficului de persoane, poate fi trasă la răspundere. Doar că prostituția este legală în Germania, așa că perimetrul de acțiune este limitat, mai ales că definirea “constrângerii” este departe de a fi clară.
“Izvorul traficului de femei este cererea, iar izvorul cererii, societatea și educația. Societatea noastră este puternic sexualizată, ceea ce genereaza erori de proiecție și de conștientizare a realității. Acesta este rolul împărțirii rolurilor pe sexe, a reclamelor pe stradă, online și la televizor, dar în special a pornografiei la liber, în special pe telefoane mobile în școli.
Principalele victime ale acestui derapaj al societății sunt tinere din satele sărace din Estul Europei, care își iau viața în mâini la o vârstă foarte fragedă. Li se fură copilăria și li se încalcă drepturile fundamentale, iar instituțiile statului nu fac nimic”, atrage atenția profesorul Adolf Galwitz de la Academia de Poliție din Baden-Wurttemberg.