Economie de energie: „Dacă ne mobilizăm cu toții, trecem iarna”, asigură Emmanuel Macron

06 Oct 2022
Economie de energie: „Dacă ne mobilizăm cu toții, trecem iarna”, asigură Emmanuel Macron

Președintele Macron a cerut din nou, joi, francezilor, și în special companiilor, să implementeze fără întârziere măsuri de sobrietate energetică, scrie SudOuest. 

Să trecem iarna „chiar dacă este aspră”. Adresându-se antreprenorilor de la Bpifrance Inno Génération (BIG) din Paris, șeful statului francez a apărat planul de sobrietate care urmează să fie prezentat de guvern după-amiaza.

Obiectivul, „este să avem câteva mecanisme foarte simple pentru a reuși colectiv să reducem cu 10% ceea ce consumăm de obicei”, a explicat el. „Dacă toată națiunea reușește să îndeplinească acest obiectiv, care este pur voluntar – nu ai nevoie de decret de lege, lucruri complicate – dacă ne mobilizăm cu toții pentru a-l îndeplini, în cele mai rele scenarii vom petrece iarna”, a asigurat el.

„Acesta este ceea ce ne face stăpâni pe destinul nostru, chiar dacă nu mai vine gaz din Rusia, ceea ce este încă cel mai probabil având în vedere ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile”, a spus el. El s-a angajat, de asemenea, să „convingă” europenii pentru a pune un plafon pentru prețul gazelor. „Vom pune în aplicare un sistem prin care gazului pe care îl folosim pentru a produce energie electrică îi vom pune un plafon de preț”, care „permite să scădem” „prețul energiei electrice produse”, a mai pledat el. 

Președintele și-a încheiat discursul făcând un apel către antreprenori să „nu le fie frică de vremurile în care trăim”, chiar dacă „sunt dure”. „În aceste momente înving cei mai îndrăzneți” și „se fac schimbările reale”, a adăugat el, chemând să nu se urmeze exemplul „Europei anilor ’30” care, „confruntat cu criza” „s-a pliat” și „dezindustrializat”.

Ce conține planul de sobrietate al guvernului francez

Planul include mai întâi o serie de angajamente pe care toți cei implicați le-au acceptat, scrie Le Figaro. Încălzirea „spațiilor de uz rezidențial, de învățământ, de birouri sau deschise publicului ” trebuie să fie setată la 19 grade , iar vara aerul condiționat la 26 de gradeAtunci când sunt neocupate, aceste spații ar trebui să scadă încălzirea la 16 grade , sau chiar la 8 grade, când sunt lăsate goale mai mult de două zile. 

În mod similar, se sugerează oprirea sistemelor de ventilație în spațiile comerciale neocupate, de exemplu seara sau în weekend, pentru întreținerea echipamentelor și izolarea rețelelor de apă.

Guvernul dorește din nou să utilizeze munca de acasă, „ o sursă de economii de energie în transport și pentru clădiri atunci când este bine organizată ”, în special pentru că permite economii de combustibil și încălzire în clădirile corporative.

Pentru magazine și unități deschise publicului

Cafenelele și restaurantele la sfârșitul serviciului sau chiar hotelurile vor trebui să se angajeze să-și închidă panourile luminoase între miezul nopții și 6 a.m.

Reclamele luminoase vor fi acum interzise între orele 1 a.m. și 6 a.m. în Franța, cu excepția aeroporturilor, gărilor sau stațiilor de metrou, în conformitate cu un decret publicat joi dimineață în Jurnalul Oficial.

Salile de restaurant neocupate, camerele de hotel neocupate, coridoarele și recepțiile și sălile de sport vor trebui să scadă temperatura la 17 grade atunci când clienții nu sunt prezenți. Se va impune o scădere solicitată de 1 grad pentru piscinele interioare și exterioare, saune și hamam-uri. Concret, limita va fi de 31 de grade pentru temperatura bazinelor de agrement și o scădere la 33 de grade pentru bazinele de tratament.

Competițiile sportive vor trebui să fie mai sobre, cu o reducere solicitată cu 50% a timpului de iluminare înainte și după meciuri pentru competițiile care se desfășoară în timpul zilei și cu peste 30% pentru meciurile de seară. 

Obiective pentru funcționarii publci

Statul se angajează să limiteze temperaturile în clădirile publice la 18 grade în zilele când tensiunea în rețea este extremă. Se va putea scoate si apa caldă menajeră, daca sunt indeplinite conditiile. O altă măsură cheie, munca de acasa va fi încurajată pentru funcționari, „cu o abordare foarte descentralizată".

Alte măsuri afectează deplasarea profesională a funcționarilor publici: viteza va fi limitată la 110 km/h pe autostradă, utilizarea bicicletelor va fi încurajată prin „ parcări securizate ” în apropierea clădirilor publice, iar avionul ar trebui evitat „ pentru călătorii dus-întors de mai puțin de 4 ore cu trenul (sau mai puțin de șase ore dus-întors dacă călătoria se face în aceeași zi) ”.

O campanie de comunicare

Guvernul vrea să-i facă pe francezi să conștientizeze economiile prin lansarea unei campanii de comunicare din 10 octombrie, în jurul unui slogan simplu: „ Scad, opresc, reprogramez”. Vor fi propuse cinci gesturi: reduceți încălzirea la cel mult 19 grade, faceți dușuri mai puțin lungi și mai puțin fierbinți, opriți aparatele în loc să le lăsați în standby, favorizați un termostat programabil și mutați utilizarea anumitor aparate consumatoare de energie în afara celor mai tensionate intervale de timp.

Această campanie va fi operațională până în februarie.  Se va desfășura cu un film generic și alte cinci filme, mai scurte, axate pe diferitele gesturi. Guvernul vrea să vizeze larg, prin difuzarea în presă, pe rețelele de socializare și la radio. De asemenea, statul îi invită pe francezi să descarce aplicatia Ecowatt , pentru a-și adapta consumul de energie electrică la starea rețelei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră