Echipajul navei Moscova nu a putut fi salvat, spune un oficial militar ucrainean

15 Apr 2022
Echipajul navei Moscova nu a putut fi salvat, spune un oficial militar ucrainean

Echipajul crucișatorului Moscova, care a naufragiat joi în Marea Neagră, nu a putut fi salvat, a declarat vineri, 15 aprilie, un oficial militar ucrainean, spunând că Moscova nu va „ierta” Kievul pentru că a scufundat această navă, simbolul "ambițiilor sale imperialiste”, scrie AFP citata de Le Figaro.

„Suntem pe deplin conștienți că nu vom fi iertați pentru atacul navei Moscova”, a declarat Natalia Goumenyuk, purtătoarea de cuvânt a comandamentului militar al regiunii de sud a Ucrainei, într-un briefing.

Furtuna a împiedicat salvarea
Lovitura împotriva Moscovei, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră lovită de rachetele ucrainene Neptune, „nu doar a lovit nava, ci a lovit ambițiile imperiale ale inamicului”, a spus el.

„Am observat navele care încercau să-i vină în ajutor, dar până și forțele naturii erau de partea Ucrainei”, pentru că „o furtună a împiedicat salvarea ambarcațiunii și evacuarea echipajului”, a afirmat ea.

Ea a adăugat însă că nu poate oferi detalii pentru moment despre soarta echipajului, „din lipsa unor date sigure”. Ministerul rus al Apărării a declarat joi că echipajul - peste 500 de persoane - a fost „evacuat către alte nave ale Flotei Mării Negre din vecinătate”.

Dar nu a spus dacă este vorba de întregul echipaj și nici nu a dat detalii. De asemenea, Moscova nu a confirmat că ambarcațiunea a suferit un atac cu rachetă, spunând pur și simplu că a izbucnit un incendiu la bordul navei lungă de 186 de metri, detonând muniție.

Încercarea de remorcare
Ministerul rus a mai spus apoi că crucișătorul s-a scufundat în timpul încercării de a-l remorca în cel mai apropiat port. Natalia Goumenyuk a confirmat că Ucraina se așteaptă acum la represalii din partea Moscovei, care a lovit deja peste noapte de joi până vineri o fabrică de arme la sud-vest de Kiev, care producea rachete Neptun folosite, potrivit ucrainenilor, împotriva navei Moscova și a amenințat că își va intensifica atacurile asupra capitalei.

„Suntem conștienți că atacurile împotriva noastră se vor intensifica, că inamicul se va răzbuna, că vor avea loc atacuri cu rachete și bombardamente cu artilerie. Suntem pregătiți, le contracarăm. Există atacuri împotriva noastră, inclusiv lovituri cu rachete”, a adăugat ea.

Ea nu a menționat  bombardamentul de la fabrica de arme Vizar, care a fost grav avariată, ci bombardamentele din sudul țării, în special asupra orașului Mykolaiv, lângă Odesa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră