După tancuri, Zelensky cere acum avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune

26 Ian 2023
După tancuri, Zelensky cere acum avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaților săi occidentali rachete cu rază lungă de acțiune, precum și avioane de luptă, după undă verde de la Washington și Berlin să trimită tancuri grele la Kiev, după discuții acerbe, scrie 7 sur 7

„Trebuie să permitem și livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina, acest lucru este important. De asemenea, trebuie să ne extindem cooperarea în artilerie și (să facem posibilă) trimiterea de avioane de luptă”, a îndemnat Zelensky în discursul său zilnic postat pe rețelele de socializare.

Liderul ucrainean a spus că și-a repetat cererea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei convorbiri telefonice.

De asemenea, Volodimir Zelensky a mulțumit încă o dată președintelui american Joe Biden și cancelarului german Olaf Scholz pentru că au dat mai devreme astăzi aprobarea de a trimite tancuri de luptă occidentale în Ucraina, o premieră de la începutul invaziei ruse în Ucraina, februarie 2022.

„Viteză și volum”

„Le mulțumesc tuturor aliaților noștri pentru disponibilitatea lor de a ne oferi tancuri moderne și indispensabile”, a spus el. Totuși,  „cheia”, pentru a răsturna forțele ruse pe câmpul de luptă este „acum viteza și volumul” livrărilor tancurilor grele către armata  ucraineană, a inistat el.

„Cheia acum este viteza și volumul. Viteza de antrenament a soldaților noștri, viteza livrărilor de tancuri (...) și volumul de sprijin”, a ciocănit el, în timp ce Kievul mai cere câteva sute de tancuri pentru a putea lansa o contraofensivă împotriva rușilor.

Aceste anunţuri privind livrările de echipamente militare occidentale la Kiev vin pe măsură ce luptele se intensifică în estul Ucrainei, unde armata rusă a fost în ofensivă în ultimele zile.

Potrivit președintelui ucrainean, care și-a sărbătorit miercuri 45 de ani de naștere, armata sa trebuie să se confrunte în fiecare zi cu „zeci de atacuri inamice” în Donbass.

Alte stiri din Externe

Ultima oră