După tancuri, Ucraina cere Germaniei un submarin ca să elimine "flota rusă din Marea Neagra"

30 Ian 2023
După tancuri, Ucraina cere Germaniei un submarin ca să elimine "flota rusă din Marea Neagra"

„Ideea creativă” a viceministrului de externe Andriy Melnyk de a cere Germaniei să trimită un submarin care să fie folosit pentru a „scoate flota rusă din Marea Neagră” a înfuriat Kremlinul, care a avertizat „Occidentul” cu privire la o "escaladare", conform La Repubblica

Furnizarea de mai multe arme Kievului nu va duce decât la o „escaladare semnificativă” a conflictului, a subliniat purtătorul de cuvânt al Rusiei, Dmitri Peskov.

„Ucraina cere din ce în ce mai multe arme”, a spus Peskov într-un apel cu reporterii, când a fost solicitat să comenteze o solicitare publică a ministrului adjunct de externe ucrainean Andri Melnyk ca Germania să trimită Kievului un submarin.

„Este o situație fără fund: duce la o escaladare semnificativă, duce la implicarea directă din ce în ce mai multă a țărilor NATO în conflict – dar nu are potențialul de a schimba cursul evenimentelor și nu va face acest lucru”, a adăugat el

Viceministrul de Externe al Ucrainei Andriy Melnyk a cerut Germaniei să contribuie la sporirea capacităţilor navale ale Kievului, propunând predarea unui submarin şi a unei fregate dezafectate, scrie agenția turcă Anadolu.

„Acum o lună, Germania a dezafectat fregata Lubeck. Adevărat, avea 32 de ani. Dar totuși – cu voință politică – ar putea fi transferată în Ucraina pentru a combate submarinele și navele de război rusești în Marea Neagră”, a spus Melnyk pe Twitter duminică.

Dacă nu întreaga navă, atunci „armamentul ei, cum ar fi rachetele Sea Sparrow & Harpoon”, a adăugat el.

Într-o altă postare cu câteva ore mai devreme, Melnyk a cerut Germaniei să ofere Ucrainei unul dintre cele șase submarine ale sale.

„Germania produce unul dintre cele mai bune submarine din lume, HDW Class 212A. Bundeswehr are șase astfel de submarine. De ce să nu trimiți unul în Ucraina?” a spus el.

Mai târziu, el a spus într-un alt mesaj că a avut experiența de a fi la bordul unui astfel de submarin în 2008, în perioada în care a fost consul general al Ucrainei în Germania.

„Un amiral mi-a spus: ai nevoie doar de un submarin pentru a ține în frâu flota Rusiei de la Marea Neagră” a spus Melnyk

Melnyk a servit ca consul al Ucrainei în Germania între 2007 și 2012, iar mai târziu ca ambasador al Kievului la Berlin între 2015 și 2022, după care a devenit viceministru de externe în noiembrie anul trecut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră