După Statele Unite, Zelensky vizitează Canada

22 Sep 2023
După Statele Unite, Zelensky vizitează Canada

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, își continuă turneul în America de Nord cu o vizită vineri în Canada, care l-a sprijinit încă de la începutul invaziei ruse, scrie Le Monde.

Joi seara târziu, președintele Zelensky a aterizat din Statele Unite în capitala Canadei, Ottawa, unde a fost întâmpinat de premierul Justin Trudeau, care l-a asigurat de „sprijinul neclintit” al Canadei în conflictul său împotriva Rusiei .

Volodymyr Zelensky, însoțit de ministrul său al Apărării, Rustem Umerov, urmează să se întâlnească cu guvernatorul general al Canadei, Mary Simon, și să țină un discurs în fața Parlamentului canadian. Cu Justin Trudeau, acesta trebuie să zboare apoi spre metropola Toronto, unde cei doi șefi de stat se vor întâlni cu lideri de afaceri și membri ai comunității canadian-ucrainene.

Canada, ultima țară din G7 vizitată de lider, are a doua cea mai mare diasporă ucraineană din lume, după Rusia, cu aproximativ 1,4 milioane de oameni de origine ucraineană pe teritoriul său. Aceasta este prima vizită oficială a președintelui ucrainean pe pământ canadian de la începutul invaziei ruse din februarie 2022. În martie, Volodymyr Zelensky s-a adresat parlamentarilor canadieni prin videoconferință.

„Poporul ucrainean este vârful de lance care, în acest moment, determină viitorul secolului XXI  , a declarat premierul Trudeau, joi seară, într-un comunicat de presă. El a asigurat că Canada va rămâne alături de Ucraina „atâta timp cât va fi necesar” și că țara va continua să ofere „sprijin neclintit poporului ucrainean care luptă pentru suveranitatea și democrația sa ” .

De la invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022, Canada a angajat mai mult de 8,9 miliarde USD în sprijinul Ucrainei sub forma unei game largi de măsuri, „inclusiv 4, 95 miliarde USD în sprijin financiar direct și peste 1,8 miliarde USD în ajutor militar .

De asemenea, Ottawa a antrenat peste 36.000 de militari ucraineni și a oferit asistență militară, inclusiv opt tancuri de luptă principale Leopard 2, un vehicul blindat de recuperare, 39 de vehicule blindate, arme antitanc, drone și echipamente de comunicații prin satelit.

Justin Trudeau a vizitat Ucraina în iunie și a anunțat în special că Ottawa va participa la eforturile multinaționale de a antrena piloți de luptă ucraineni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră