După război Ucraina vrea înlocuirea forțelor armate americane staționate în Europa cu unități ucrainene

16 Oct 2024
După război Ucraina vrea înlocuirea forțelor armate americane staționate în Europa cu unități ucrainene

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky și-a prezentat miercuri așa-zisul plan de victorie în fața parlamentului ucrainean , menit să caute o pace justă în războiul cu Rusia, grație ajutorului și garanțiilor aliaților săi, scrie Politico

Planul constă din cinci puncte principale și trei anexe secrete.

„Planul de victorie al Ucrainei este un plan de consolidare a statului nostru și de consolidare a pozițiilor noastre. Pentru a fi suficient de puternic pentru a pune capăt războiului”, a spus Zelensky, adăugând: „Dacă începem să ne mișcăm acum cu acest plan concret de victorie, s-ar putea să reușim să punem capăt războiului cel târziu anul viitor”.

Iată ce este în planul lui Zelensky:

1. Invitație de a adera la NATO

Chiar dacă apartenența efectivă este încă o problemă pentru viitor, o invitație de aderare ar trimite un semnal puternic liderului rus Vladimir Putin.

„O invitație este o decizie puternică care nu necesită altceva decât determinare”, a spus președintele ucrainean.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Mark Rutte, nu a spus dacă își va aduna aliații pentru a sprijini impulsul lui Zelensky pentru o invitație, adăugând că deliberările sale în curs cu Kiev și cu țările membre nu ar putea fi împărtășite prin intermediul unei conferințe de presă.

„Planul de victorie nu este doar despre o invitație de a deveni membru NATO. Planul de victorie are mai multe elemente”, a declarat Rutte reporterilor miercuri. „Următorii pași [sunt] nu doar pe această problemă, ci și pe conținutul general al planului de victorie.”

El a reiterat că Rusia nu a avut niciun rol în a decide dacă Ucraina ar trebui să fie în NATO.

Țările membre s-au angajat pe calea „ireversibilă” a Kievului către aderare, dar nu au emis o invitație reală.

2. Mai multe arme mai repede, fără restricții privind utilizarea lor

Ucraina a pregătit o listă de arme pentru a se proteja și pentru a aduce „războiul aproape de casă pentru Kremlin”.

Include capacități de antrenament și apărare aeriană pentru a descuraja atacurile rusești, date satelitare în timp real de la aliați, încheierea tuturor restricțiilor privind utilizarea armelor donate pentru a lovi în interiorul Rusiei și ajutor din partea aliaților în doborarea rachetelor și a dronelor peste teritoriul ucrainean.

Mulți dintre acești pași au fost blocați din cauza temerilor occidentale de a trece de liniile roșii ale Kremlinului, dar Zelenskyy a susținut că avansul Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei a arătat că o mare parte din acest lucru este doar o sperietoare.

„Mulțumită operațiunii de la Kursk, am văzut că Putin nu are suficientă forță pentru a-și rezista atunci când forțăm cu adevărat”, a spus el.

3. Descurajarea

Ucraina își propune să desfășoare pe teritoriul său un pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară, care va fi suficient pentru a proteja Ucraina de orice amenințare militară din partea Rusiei.

Astfel Moscova fie s-ar alătura unui proces diplomatic onest pentru un sfârșit just al războiului, fie s-ar confrunta cu imposibilitatea de a continua lupta datorită ajutorului acordat Ucrainei.

Armele exacte nu au fost dezvăluite de Zelensky în discursul său în parlament, dar el a spus că liderii din SUA, Germaniei, Franței și Marii Britanii știu cererile Kievului.

4. Potenţial economic strategic

Ucraina propune partenerilor din Uniunea Europeană și SUA să semneze un acord special privind utilizarea comună a resurselor critice ale Ucrainei, cum ar fi litiu, gaz, titan și altele, și să producă energie împreună în viitor.

5. Perspective postbelice

Ucraina ar întări securitatea europeană datorită armatei sale întărite de luptă.

 

„Dacă partenerii sunt de acord, avem în vedere înlocuirea anumitor contingente militare ale forțelor armate americane staționate în Europa cu unități ucrainene. După război”, a spus Zelenskyy. „Ucrainenii au demonstrat că pot fi o forță pe care răul rusesc nu o poate învinge”.

Reacții

Unii dintre parlamentarii ucraineni care au ascultat discursul au considerat că este foarte ambițios.

„Planul pare că alții trebuie să facă totul pentru noi”, a declarat deputatul opoziției Oleksiy Honcharenko într-o postare pe Facebook.

Dar Roman Losynskyi, un soldat ucrainean și membru al partidului liberal Holos, a văzut lucruri care îi plac.

„Pe de o parte, planul sună ca o fantezie. Pe de altă parte, avioanele, sistemele Patriot, Storm Shadow și F-16 erau la fel de fantastice, precum scufundarea unei mari părți a Flotei Mării Negre a Federației Ruse și controlul unei părți din Kursk. Totul depinde de deciziile partenerilor și de succesul diplomației noastre”, a spus Lozynskyi.

Cu toate acestea, el a adăugat că Zelensky "nu a explicat cum plănuiește să realizeze implementarea acestor puncte".

Alte stiri din Externe

Ultima oră