După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză în China

08 Iul 2024
După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză în China

Viktor Orban desfășoară, potrivit acestuia, o „misiune de pace”: după un turneu la Kiev și Moscova, este primit de președintele chinez, scrie 7sur7

Liderul ungar, apropiat de Rusia, a sosit în China pentru o „misiune de pace” pe fundalul războiului din Ucraina. Această vizită surpriză în capitala chineză vine după cea controversată de vineri la Moscova, unde Orban s-a întâlnit cu Putin.

Misiunea de pace 3.0”, a scris el pe X în mesajul său cu o fotografie în care este întâmpinat la aeroport de purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

"China este o putere cheie în crearea condițiilor pentru pace în Războiul din Ucraina . Acesta este motivul pentru care am venit să mă întâlnesc cu președintele Xi la Beijing, la doar două luni după vizita sa oficială la Budapesta", a scris Orban într-un alt mesaj pe X.

Ministerul de Externe al Chinei a spus într-o declarație separată că liderul ungar, a cărui țară deține președinția rotativă a UE, se va întâlni luni cu președintele Xi Jinping pentru a discuta „probleme de interes comun”.

Ambiguitatea lui Orban îi făcuse pe partenerii europeni ai Budapestei să critice întâlnirea sa de vineri cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre conflictul din Ucraina.

Orban, principalul aliat al Moscovei în Uniunea Europeană, a mers și la Kiev pe 2 iulie, cerând Ucrainei „încetarea focului”, mergând împotriva pozițiilor ucrainenilor și a aliaților lor europeni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră