Pe scară largă criticată pentru „suprareglementarea” sa în domeniul inteligenței artificiale (IA), Comisia Europeană a decis în cele din urmă să retragă directiva privind răspunderea în domeniul IA din programul său de lucru final pentru 2025, scrie Euractiv
Comisia Europeană și-a publicat programul final de lucru târziu în seara zilei de 11 februarie, cu o ultimă întorsătură: retragerea Directivei privind răspunderea AI.
Într-adevăr, în timpul summitului AI organizat la Paris pe 10 și 11 februarie, Uniunea Europeană (UE) a fost criticată pentru reglementarea considerată excesivă a noilor tehnologii și acuzată că încetinește inovarea. Unul dintre cei mai vocali critici a fost vicepreședintele SUA JD Vance.
Summitul, care avea ca scop inițial promovarea IA centrată pe om, a fost umbrit de anunțurile privind investițiile substanțiale din partea UE și a Franței în valoare totală de câteva sute de miliarde de euro – care vizează în principal poziționarea în cursa globală a IA.
În acest context, retragerea Directivei privind răspunderea IA poate fi înțeleasă ca o mișcare strategică a UE de a prezenta o imagine de deschidere către capital și inovare, pentru a arăta că prioritizează competitivitatea și pentru a demonstra bunăvoință față de noua administrație americană.
Propunerea de directivă urmărea să pună sarcina probei asupra companiilor în cazurile de prejudiciu cauzat de un sistem AI.
Mai concret, Directiva privind răspunderea AI își pierdea deja atractia la nivelul UE de un an, în special după adoptarea Legii AI , care reglementează modelele și sistemele AI în funcție de riscurile pe care le prezintă pentru societate. Mulți jucători din industrie au considerat că directiva devine din ce în ce mai redundantă.
Comisia a justificat retragerea directivei scriind că „nu există un acord previzibil” cu privire la directivă și că intenționează să evalueze dacă va fi prezentată o altă propunere sau dacă ar trebui ales un alt tip de abordare.
Conform programului final de lucru, Comisia intenționează să se concentreze pe „simplificarea normelor și implementarea efectivă” și enumeră 37 de propuneri pe care le va retrage.
Dezamăgire politică vs bucuria lobby-ului
Anunțul Comisiei a stârnit sentimente mixte: dezamăgire din partea tuturor partidelor din Parlamentul European, sprijin din partea Consiliului și jubilație din partea marelui lobby tehnologic.
Europarlamentarul Axel Voss (Partidul Popular European, PPE), raportor pentru directivă, a condamnat decizia Comisiei, declarând că a optat în mod activ pentru „inescuritate juridică, dezechilibre de putere corporativă și o abordare din Vestul Sălbatic de care beneficiază doar marile companii de tehnologie”.
Dar nu toți membrii grupului său politic conservator sunt neapărat de acord cu el. Europarlamentarul finlandez PPE Aura Salla a salutat retragerea directivei .
Socialiștii și Democrații (S&D) și Verzii au făcut ecou poziției lui Axel Voss, argumentând că astfel de reglementări sunt esențiale și regretând faptul că UE a rămas cu 27 de regimuri diferite de răspundere.
Directiva era în prezent în discuție în Parlamentul European, urmând ca anul viitor să fie votat. Portalul de propuneri de amendamente este încă deschis.
Președinția poloneză a declarat anterior pentru EURACTIV că va monitoriza evoluțiile privind răspunderea IA, dar va acorda prioritate simplificării și dereglementării. Deși nu a comentat retragerea directivei, ea și-a exprimat sprijinul ferm pentru programul de lucru privind reducerea sarcinilor de reglementare.
Reprezentarea permanentă a Franței a fost mai directă, spunând EURACTIV că nu vede niciun motiv pentru a impune cerințe suplimentare de răspundere furnizorilor de inteligență artificială. Franța s-a opus cu fermitate directivei de când a fost propusă pentru prima dată în 2022.
CCIA Europe, puternica organizație de lobby pentru marile companii tehnologice, a salutat de asemenea retragerea directivei, despre care a spus că reflectă recunoașterea tot mai mare în UE că cadrul tehnologic nu trebuie să devină imposibil.
Comisarul pentru comerț și securitate economică, Maroš Sefčovič, a declarat astăzi că motivul retragerii a fost că propunerea a rămas blocată în procesul legislativ și că Comisia ar putea reveni la problema răspunderii AI cu o abordare diferită.
Cu toate acestea, unele state membre care s-au opus directivei în Consiliu au declarat pentru EURACTIV că nu au intenția de a sprijini o nouă propunere pe această temă.
Ursula von der Leyen à peur et réalise que J. D. Vance le vice Président des États-Unis d’Amérique est incroyablement intelligent, concis et compétent. Elle vient de voir, en personne un résistant éveillé à toutes épreuves. pic.twitter.com/NBwH68lutq
— ????️Myriam????️Sauvons L’humanité????️@CelebritesSM???? (@Resistance_SM) February 11, 2025