Un dezacord cu privire la eliberarea ostaticilor a provocat noi bombardamente, scrie Le Figaro
Fâșia Gaza a revenit vineri dimineață la bombardamentele aeriene israeliene și la tragerea de rachete Hamas. Cei doi protagonisti se confruntă din nou, după o săptămână de armistițiu. Această conflagrație a fost cauzată de un conflict asupra listei cu zece femei ostatice pe care Hamas ar fi trebuit să le elibereze vineri pentru a obține o zi suplimentară de pauză.
Benyamin Netanyahu a acuzat „Hamas-Daesh” că nu și-a respectat angajamentele în timp ce islamiștii palestinieni au eliberat în etape 105 ostatici, inclusiv 81 israelieni, în schimbul a 210 palestinieni reținuți de Israel. În aceste condiții „era necesară reluarea luptei” , a afirmat premierul israelian. Hamas ține încă 137 de ostatici, inclusiv aproximativ douăzeci de femei, spun oficialii israelieni.
La sol, forțele aeriene israeliene au efectuat aproximativ 200 de atacuri aeriene și terestre, revenind la ritmul adoptat de la începutul conflictului din 7 octombrie, în urma incursiunii sângeroase a Hamas în sudul Israelului care a făcut 1200 de morți. Hamas, la rândul său, a tras zeci de rachete și obuze de mortar către teritoriul israelian, dovedind astfel că, în ciuda tuturor loviturilor primite aripii sale militare, aceasta nu a fost scoasă din acțiune. Pentru această nouă rundă, oficialii militari israelieni spun că intenționează să lovească mult mai puternic în sudul Fâșiei Gaza, care până acum a fost relativ cruțată, în timp ce nordul a suferit greul atacurilor, în special orașul din Gaza.
Ofensiva vizează în principal orașul Khan Younes, considerat centrul nervos al conducerii Hamas, în special locul unde se crede că Yahya Sinwar , liderul organizației islamiste, se ascunde într-o rețea de tuneluri. Dar atacând în această regiune suprapopulată după sosirea a 1 milion de palestinieni care au fugit de luptele din Nord, armata israeliană își asumă riscul de a multiplica „daunele colaterale” în rândul civililor palestinieni. Pentru a încerca să evite un astfel de scenariu, IDF a făcut public pe rețelele de socializare un videoclip în arabă și o hartă a Fâșiei Gaza împărțită în sute de zone mici pentru a alerta palestinienii care locuiesc în zone „ sensibile” și pentru a le oferi timp să plece din zonă în cazul atacurilor israeliene. Scopul este evitarea unui nou exod în masă, precum cel care a avut loc în Nord.
Un episod între două sesiuni de negocieri
Este greu de spus dacă o astfel de precauție va fi suficientă. Singura certitudine: Antony Blinken, secretarul de stat american, a stabilit anumite limite care să nu fie depășite joi în cadrul unei întâlniri cu cabinetul de război. El a precizat că strămutarea populației din nord nu poate fi repetată în sud și a adăugat: „Este imperativ ca Israelul să le ofere palestinienilor strămutați din sud posibilitatea de a se întoarce în nord de îndată ce condițiile o vor permite”. Potrivit unor scurgeri de informații media, Antony Blinken a subliniat că timpul se scurge pentru Israel, deoarece cu cât războiul se prelungește, cu atât presiunea internațională va crește atât asupra Israelului, cât și asupra Statelor Unite pentru a opri războiul.
El a răspuns șefului de stat major israelian, generalul Herzi Halevi, care a estimat că luptele vor dura „cel puțin câteva săptămâni” . Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării, Yoav Gallant, au mers și mai departe, proclamând că o ofensivă IDF ar putea lua „timpul necesar”, chiar „luni pentru a recupera toți ostaticii, a eradica Hamas și a se asigura că Fâșia Gaza nu mai este folosită pentru atacuri împotriva Israelului .
Dar aceste declarații marțiale erau doar pe jumătate convingătoare. Qatarul, care a jucat un rol cheie în acordul de încetare a focului, inclusiv participarea la discuțiile lui David Barnea, șeful Mossad-ului, a indicat că este în favoarea continuării eforturilor cu toți protagoniștii în vederea realizării unei „pauze umanitare” . Oficialii egipteni sunt pe aceeași pagină. În Israel, un înalt oficial citat de radioul public a menționat un scenariu conform căruia ciocnirile ar fi limitate la „câteva zile”, ceea ce ar trebui, potrivit acestuia, să fie suficient pentru a forța mâna Hamas pentru ca acesta să elibereze ostatici. Reluarea războiului ar fi doar un episod între două sesiuni de negocieri.
Cealaltă necunoscută se referă la reacția Hezbollah-ului libanez, care a respectat acordul de încetare a focului, fără a fi parte la acesta, după ce a tras mai multe rachete spre nordul Israelului, provocând evacuarea a aproximativ zece localități de frontieră. Confruntările au început din nou vineri, dar la început cu intensitate redusă.