După alungarea soldaților francezi regimul militar aflat la putere în Niger cere acum plecarea forțelor americane, dezagajare care a început deja și care trebuie finalizată înainte de 15 septembrie, scrie Le Figaro
Într-o declarație comună, SUA și Niger au indicat duminică că au „găsit un acord de dezangajare pentru a efectua retragerea forțelor americane care a început deja” .
Și dați un termen limită: trebuie finalizat „cel mai târziu de 15 septembrie 2024” , potrivit comunicatului de presă semnat de ministrul nigerian al Apărării, Salifou Modi, și subsecretarul american al Apărării pentru Operațiuni Speciale și Conflicte de nivel scăzut. Christopher Maier.
La două luni de la denunțarea acordului de cooperare militară de către regimul de la Niamey, ajuns la putere printr-o lovitură de stat în iulie 2023, forțele americane încep să împacheteze.
Această decizie vine după câteva zile de discuții între o delegație a Departamentului American de Apărare și omologii lor nigerieni la Niamey în această săptămână, „cu transparență deplină și respect reciproc perfect între cele două părți” .
După lovitura de stat care l-a răsturnat pe preşedintele ales Mohamed Bazoum, regimul militar a cerut rapid plecarea soldaţilor din fosta putere colonială franceză.
Ultimii soldați au părăsit pământul nigerian pe 22 decembrie.
În același timp, Niamey s-a apropiat mai ales de Rusia, care a trimis instructori și echipament militar în aprilie și mai.
650 de soldați, fără a număra lucrătorii contractuali
Confruntat cu cererile Niamey, Washingtonul a fost de acord la mijlocul lunii aprilie să se retragă din țara pe care soldații săi o ajutau în lupta antijihadistă. Numărul lor este estimat la 650 plus câteva sute de lucrători contractuali.
În Niger, Statele Unite au în special o bază importantă de drone lângă Agadez (nord) construită pentru 100 de milioane de dolari.
Pentru această dezangajare, au fost stabilite proceduri care să „faciliteze intrarea și ieșirea personalului american, inclusiv autorizațiile de survol și aterizare pentru zborurile militare”, au indicat cele două țări duminică.
Garanțiile de „protecție și securitate” au fost oferite forțelor americane în timpul retragerii acestora.
În ciuda retragerii franceze, Statele Unite au sperat pentru o perioadă să poată rămâne în Niger.
Dar relațiile s-au deteriorat în martie după vizita unei delegații conduse de secretarul de stat adjunct pentru afaceri africane, Molly Phee.
Potrivit prim-ministrului nigerian Ali Mahaman Lamine Zeine, în timpul acestei vizite, doamna Phee a amenințat în special autoritățile de la Niamey cu sancțiuni dacă Nigerul ar semna un acord de vânzare a uraniului pe care îl produce Iranului.
Amenințări considerate „inacceptabile” , ceea ce, potrivit lui, a dus la ruperea cooperării militare cu Washingtonul.
Purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Vedant Patel, nu a negat faptul că Molly Phee a prezentat juntei o „alegere ancorată în convingerile noastre cu privire la principiile democratice și la interesele noastre de securitate națională” .
Zeine a clarificat, de asemenea, că „nimic” nu a fost semnat cu Teheranul pe tema uraniului.
„Retragerea forțelor americane nu afectează în niciun caz continuarea relațiilor dintre Statele Unite și Niger în domeniul dezvoltării ”, indică cele două țări în comunicatul de duminică.
Cooperarea americană pentru ajutor pentru dezvoltare ar trebui, de fapt, să continue cu un nou acord în valoare de aproape 500 de milioane de dolari pe o perioadă de trei ani, potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Nigeria.