Confruntat cu blocajul instituțiilor, Emmanuel Macron ar putea demisiona, dar șeful statului francez are o altă soluție: recurgerea la articolul 16 din Constituție, care îi conferă puteri depline. Potrivit informațiilor Europe1, Emmanuel Macron a discutat despre această ipoteză cu mai mulți colaboratori apropiați. Palatul Élysée a dezmințit.
Ce se va întâmpla în Franța pe 7 iulie, după alegerile parlamentare anticipate, dacă niciun partid politic nu va obține majoritatea absolută? Confruntat cu blocajul instituțiilor, Emmanuel Macron ar putea să demisioneze, dar șeful statului francez are o altă soluție: recurgerea la articolul 16 din Constituție, care îi conferă puteri depline. Potrivit informațiilor din Europa 1, Emmanuel Macron a discutat despre această ipoteză cu mai mulți colaboratori apropiați. Palatul Elysée neagă acest lucru.
Există două condiții pentru activarea articolului 16 din Constituție: o amenințare insurecțională, de natură să pună sub semnul întrebării integritatea teritoriului sau întreruperea funcționării regulate a autorităților publice. Acest al doilea caz ar putea fi ales de Emmanuel Macron după aceste alegeri legislative. Șeful statului francez ar putea atunci să-și asume toate puterile.
O premieră din 1961
„Dacă decide să activeze articolul 16, președintele este complet liber, nu i se cere nicio contraputere, nicio altă formalitate, dar după 30 de zile, opozițiile pot sesiza Consiliul Constituțional pentru a fi recunoscută sau nu valabilitatea acestui articol 16” , explică Anne-Charlène Bezzina, specialist în Constituție.
Deci Constituția nu prevede o durată maximă pentru exercitarea acestor atribuții excepționale doar Consiliul Constituțional poate aprecia, după 60 de zile, dacă utilizarea acesteia este în continuare justificată; Până acum, articolul 16 a fost folosit o singură dată în istoria Republicii a V-a franceze, în 1961, de către generalul de Gaulle, după tentativa de putsch a generalilor.
În Franța, articolul 16 din Constituția din 1958 spune: „Când instituțiile Republicii, independența Națiunii, integritatea teritoriului său sau executarea angajamentelor sale instituțiile internaționale. sunt amenințate în mod grav și imediat și funcționarea regulată a puterilor publice constituționale este întreruptă, Președintele Republicii ia măsurile cerute de aceste împrejurări, după consultarea oficială a Primului Ministru, a Președinților Adunărilor precum și a Consiliului. constituţional. El informează Națiunea printr-un mesaj. Aceste măsuri trebuie să fie inspirate din dorința de a se asigura că autoritățile publice constituționale, în cel mai scurt timp posibil, au mijloacele necesare pentru a-și îndeplini misiunea. Consiliul Constituțional este consultat pe tema lor. Parlamentul se întrunește de drept. Adunarea Națională nu poate fi dizolvată în timpul exercitării atribuțiilor excepționale. După treizeci de zile de exercitare a competențelor excepționale, Consiliul Constituțional poate fi contactat de președintele Adunării Naționale, de președintele Senatului, de șaizeci de deputați sau de șaizeci de senatori, în vederea examinării dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la primul paragraf. Se decide cât mai repede posibil printr-un anunț public. Ea efectuează această examinare de drept și se pronunță în aceleași condiții după șaizeci de zile de exercitare a competențelor excepționale și în orice moment peste această durată.
INFO EUROPE 1 - En cas de débordements après les élections, Emmanuel Macron pourrait activer l’article 16 de la Constitutionhttps://t.co/yhnTEHkZH1
— Europe 1 (@Europe1) June 19, 2024