„Du-te naiba”, „Ieși afară!” : Emmanuel Macron a inaugurat Salonul Agricol de la Paris într-un concert de fluierături

24 Feb 2024
„Du-te naiba”, „Ieși afară!” : Emmanuel Macron a inaugurat Salonul Agricol de la Paris într-un concert de fluierături Galerie foto (2)

Cu mai bine de patru ore de întârziere, Președintele Republicii tocmai a tăiat cordonul de intrare în pragul pavilionului principal al Salonului Agricol, inaugurând cea de-a 60-a ediție a acestui târg de agricultori într-un cor de huiduieli și fluieraturi, scrie Le Figaro.

„Demisia Macron” , „Gunoi” , „ieși afara” , s-a putut auzi în special în momentul în care președintele francez a tăiat oficial panglica, dând startul celor nouă zile ale unui Salon al Agriculturii marcat de criza agricolă.

Totodată, poliția de afară i-a împiedicat pe manifestanți să forțeze ușile să intre în Pavilionul 1, care era complet închis publicului.

"Am avut cereri care ar putea fi implementate rapid și în schimb Președintele Republicii scoate jandarmii. Vedeți, cu toții suntem molestați, este dramatic pentru lumea agricolă și pentru imaginea Franței în întreaga lume. Europa", a spus Patrick Legras, fermier membru al Coordonării Rurale

Emmanuel Macron a reusit sa intre în pavilionul 1 al centrului expozițional, unde era așteptat înainte de ora 9 a.m. în această dimineață. Încă complet închis vizitatorilor, pavilionul principal al târgului răsună cu huiduielile și fluieraturile zecilor de fermieri prezenți la fața locului pentru a-și exprima furia.

Manifestanții sunt ținuți la distanță bună de un cordon de poliție impunător.

 Emmanuel Macron a avut mai întâi o dezbatere cu  anumite sindicate de fermieri

Unul dintre interlocutorii președintelui a ținut în special să abordeze tema sinuciderii, precizând că el însuși „a fost aproape de sinucidere” în august, scrie Le Parisien

Notând întrebările pe o foaie de hârtie, încercând uneori să răspundă cu dificultate între izbucnirile de proteste, președintele a fost în special chestionat cu privire la consecințele războiului din Ucraina, simplificarea administrativă, ecologia trăită ca „o pedeapsa” de către anumiţi fermieri sau chiar remunerarea fermierilor.

„Ferma din Franța rămâne puternică, este greșit să spunem că se destramă”, a mai insistat el, după trei sferturi de oră de întrebări și răspunsuri improvizate cu fermierii.

Anunțurile lui Emmanuel Macron la Salonul Agricol

Fie în cadrul unui briefing de presă după întâlnirea cu sindicatele agricole, fie în cadrul dezbaterii improvizate cu fermierii, șeful statului francez a făcut mai multe anunțuri sâmbătă dimineață, scrie Le Monde. Iată pe cele principale:

  • un „plan de flux de numerar de urgență” inițiat „de săptămâna viitoare”

Președintele Republicii a vorbit despre un „plan de urgență a fluxului de numerar” pentru a ajuta fermierii. „Începând de săptămâna viitoare, miniștrii de aici prezenți cu mine [ai agriculturii Marc Fesneau și ministrul delegat, Agnès Pannier-Runacher) , împreună cu colegul lor de economie și finanțe [Bruno Le Maire] , vor reuni băncile și, de asemenea, toate sectoare pentru a putea implementa aceste planuri de flux de numerar. »

„Vom lansa un recensământ, în fiecare regiune, al fermelor care se află în cele mai mari dificultăți de flux de numerar pentru a le putea susține ”, a adăugat el.

  • stabilirea prețurilor minime pentru a „proteja venitul agricol”

Șeful statului francez a formulat obiectivul „de a putea atinge” „prețuri minime care să permită protejarea veniturilor agricole” , în cadrul pregătirii unei noi legi care să reglementeze relațiile dintre actorii alimentației.

Aceste „prețuri minime” se vor baza pe indicatori de cost de producție asupra cărora fiecare sector (păsări, lapte, carne de vită etc.) a trebuit să fie de acord pentru a obiectiva costurile de producție ale fermierilor.

Acești indicatori există deja, dar nu sunt suficient luați în considerare pentru carnea de vită și lapte, critică crescătorii; pe de altă parte, luarea în considerare a acestui indicator este aproape automată în producția de păsări. „Este cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată, ceea ce ne spunem unul altuia ”, a spus Emmanuel Macron.

  • recunoaște agricultura ca un „interes general major”

Emmanuel Macron se angajează să „recunoască agricultura [lor] și hrana [lor] ca un interes general major al națiunii franceze”.

Potrivit șefului statului, această mențiune va fi inclusă în proiectul de lege privind suveranitatea alimentară care trebuie prezentat pe 20 martie Consiliului de Miniștri. Pentru Emmanuel Macron, acest sistem „ne va permite să protejăm agricultura [lor] într-o manieră fermă și solidă” .

  • recunoașterea dreptului de a greși

Printre multiplele angajamente guvernamentale privind simplificarea standardelor și relaxarea controalelor, Emmanuel Macron le-a mai spus fermierilor că dorește să extindă „dreptul de a greși” asupra lumii agricole, „ceea ce nu am reușit să facem până acum” în special din cauza restricțiilor legate de legislația Uniunii Europene și standardele de mediu.

„Dreptul de a greși, cred că este și destul de simplu: înseamnă să spun când greșesc o dată, mă sfătuiesc, mă ajută să o corectez. Dacă o fac de două ori, este pentru că trișez”, a explicat el în timpul unei dezbateri cu fermierii.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră