Drone de supraveghere americane zboară deasupra Gaza pentru a ajuta la căutarea ostaticilor

03 Noi 2023
Drone de supraveghere americane zboară deasupra Gaza pentru a ajuta la căutarea ostaticilor

Armata americană a trimis drone de supraveghere deasupra Gazei, ca parte a eforturilor americane de a ajuta Israelul să localizeze cei peste 240 de ostatici încă deținuți de Hamas, potrivit mai multor oficiali americani, scrie CNN

Dronele fac parte dintr-un val de resurse de informații trimise în regiune în zilele și săptămânile următoare atacului din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care a surprins atât serviciile de informații israeliene, cât și cele americane. 

Alte două drone americane - ambele MQ-9 Reapers, una dintre cele mai sofisticate drone din SUA utilizate în principal pentru supraveghere - au zburat, de asemenea, în largul coastei Libanului în weekend. SUA monitorizează îndeaproape orice semn că Hezbollah-ul libanez – sau orice altă forță proxy iraniană – ar putea încerca să escaladeze tensiunile care se răspândesc în regiune. 

Nu este clar cât de utile vor fi imaginile adunate de zborurile aeriene din Gaza în localizarea ostaticilor, deoarece se crede că aceștia sunt ținuți în vasta rețea de tuneluri subterane, au spus unii foști oficiali ai serviciilor de informații. 

 Oficialii americani au insistat că informațiile strânse de drone și împărtășite cu Israelul se limitează la eforturile de recuperare a ostaticilor și nu sunt așa-numitele „informații de țintire” – informații folosite pentru a desfășura lovituri letale împotriva liderilor și pozițiilor Hamas. 

Personalul american de operațiuni speciale din Israel a sfătuit, de asemenea, Forțele de Apărare Israeliene cu privire la eforturile de recuperare a ostaticilor, deoarece SUA au furnizat separat bombe și alte ajutoare letale. 

Dar secretarul de presă al Pentagonului Generalul Pat Ryder a declarat joi că acele forțe și armata americană în general „nu participă la dezvoltarea țintelor IDF” și nu „îi ajută să-și conducă campania” în Gaza. 

„Noi, armata americană, nu participăm la dezvoltarea țintelor IDF, ajutându-i să-și conducă campania – doar pentru a fi foarte clar că este operațiunea lor”, a spus Ryder. „Acest element de planificare oferă suport de planificare și informații în ceea ce privește recuperarea ostaticilor.”

Totuși, câțiva dintre acești oficiali au recunoscut pentru CNN că informațiile adunate de dronele pe care SUA le împărtășesc cu Israelul ar putea fi de asemenea utile în urmărirea activităților Hamas dincolo de deținerea de ostatici.

Israelul a lovit Gaza cu bombardamente aeriene  atragând critici internaționale că nu a fost suficient de atent la riscul pentru civilii prinși în enclava blocată. 

Administrația Biden l-a trimis, de asemenea, pe generalul de trei stele Marine Corps James Glynn pentru a consilia IDF cu privire la planificarea atacului său tactic asupra Gaza, dar de atunci acesta s-a întors în SUA.

Din cei peste 240 de ostatici încă ținuți de Hamas, se crede că 10 dintre ei sunt americani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră