Drona americană doborâtă în Marea Neagră a decolat de la baza din România pentru o misiune de recunoaștere

15 Mar 2023
Drona americană doborâtă în Marea Neagră a decolat de la baza din România pentru o misiune de recunoaștere

Oficiali militari uimiți au văzut avioanele rusești hărțuind drona într-un flux video, a spus un oficial american, scrie New York Times.

Un înalt oficial militar american a declarat că drona americană MQ-9 care a fost doborâtă în Marea Neagră marți a decolat de la baza sa din România dimineața pentru o misiune de recunoaștere programată, care durează de obicei aproximativ 9 până la 10 ore.

În timp ce dronele, cunoscute sub numele de Reapers, pot transporta rachete Hellfire, această aeronavă era neînarmată și supraveghea la aproximativ 75 de mile sud-vest de Crimeea când două avioane rusești au interceptat-o, a spus oficialul.

Reaper, care zboară la aproximativ 25.000 de picioare, are camere sofisticate și alți senzori care pot privi Crimeea controlată de Rusia din spațiul aerian internațional - o misiune tipică, a spus oficialul.

Dar această misiune a luat rapid o întorsătură periculoasă.

Avioanele de război rusești mult mai rapide au zoom în mod repetat în jurul Reaper-ului cu elice și au aruncat combustibil pe el, aparent într-un efort de a murdări camerele dronei sau de a deteriora ceilalți senzori ai acesteia, a spus oficialul.

Episodul i-a uimit pe oficialii militari americani care vizionau printr-un flux video de la dronă către un centru de operațiuni de la baza aeriană Ramstein din Germania. Înalți oficiali americani sunt îngrijorați de luni de zile că un fel de incident la Marea Neagră, inclusiv o comunicare greșită, ar putea duce la o confruntare.

Samuel Charap, un politolog senior la RAND Corporation, a descris confruntarea aeriană de marți ca parte a unui model de „semnalizare coercitivă” rusă – acțiuni militare care nu reușesc să folosească forța, dar care sunt menite să afecteze comportamentul unui adversar. Indiferent dacă coliziunea a fost deliberată, a spus el, „rezultatul a fost în concordanță cu ceea ce încercau rușii să obțină, și anume să facă drona să plece” din ceea ce era probabil o zonă sensibilă din punct de vedere militar.

Alte stiri din Externe

Ultima oră