În contextul reluării negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina, administrația Trump a adoptat un ton tot mai critic față de președintele ucrainean Volodimir Zelensky. Într-un moment în care președintele american susține că un acord cu Moscova este „foarte aproape”, declarațiile liderului ucrainean privind Crimeea au fost catalogate drept „incendiare” de către Donald Trump, care îl acuză pe Zelenski că periclitează perspectivele de pace. Această poziționare, venită din partea unui aliat tradițional al Ucrainei, marchează o schimbare de ton semnificativă în politica externă a SUA și alimentează speculațiile cu privire la viitorul sprijinului occidental pentru Kiev.
Donald Trump a reiterat pe platforma sa Truth Social că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu are cărțile în mână”. Zelenski i-a răspuns publicând o declarație din 2018 a administrației Trump, care se opunea anexării Crimeei de către Moscova.
Miercuri, Trump l-a atacat dur pe Zelenski, acuzându-l că face declarații „incendiare” cu privire la Crimeea, teritoriu anexat de Rusia, în contextul în care, potrivit fostului președinte american, un acord cu Moscova ar fi „foarte aproape”. „Președintele este foarte nemulțumit. Răbdarea lui ajunge la limită”, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt, sugerând din nou că Statele Unite, principalul susținător militar al Kievului până la revenirea lui Trump la putere, ar putea abandona Ucraina.
„Președintele vrea pacea. (...) Dar este nevoie ca ambele părți combatante să fie dispuse la dialog. Din păcate, președintele Zelenski pare să meargă într-o direcție greșită”, a mai spus Leavitt, acuzându-l pe liderul ucrainean că „negociază prin intermediul presei”, lucru considerat „inacceptabil”. În centrul acestei noi tensiuni dintre Washington și Kiev se află din nou peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
„Riscul de a pierde întreaga țară”
Potrivit lui Trump, Crimeea este „pierdută” pentru Ucraina, a scris el într-un mesaj lung pe Truth Social, cu un ton amenințător, care amintește de întâlnirea tensionată avută cu Zelenski în februarie, în Biroul Oval. „Poate avea pacea sau poate continua să lupte încă trei ani și să piardă întreaga țară”, a spus Trump. „Suntem foarte aproape de un acord, dar acest om, care nu are cărțile în mână, trebuie acum să încheie”.
Republicanul i-a reproșat în mod special lui Zelenski că a declarat, marți, despre Crimeea: „Nu este nimic de negociat. (...) Este teritoriul nostru”. Trump, care nu a recunoscut niciodată responsabilitatea Rusiei în declanșarea războiului, susține că aceste afirmații „incendiare” nu fac decât să „prelungească masacrele”. Astfel, Washingtonul pare să pună presiune maximă pe Kiev, în timp ce tocmai s-au încheiat la Londra discuții între oficiali americani, ucraineni și europeni.
Replica lui Zelenski
În replică, Volodimir Zelenski a publicat o declarație oficială a administrației Trump din 25 iulie 2018, semnată de Mike Pompeo, pe atunci secretar de stat, care afirma: „Statele Unite resping tentativa Rusiei de anexare a Crimeei”. Pe Telegram, Zelenski a transmis că „Ucraina va acționa mereu în respectul Constituției sale” și că este „absolut sigur” că partenerii internaționali, în special SUA, „vor acționa în conformitate cu propriile decizii ferme”. El a subliniat că, potrivit Constituției ucrainene, Crimeea face parte din Ucraina.
Deși recent a dat semne de nerăbdare față de Vladimir Putin, Trump nu l-a criticat niciodată pe liderul rus cu aceeași virulență cu care îl atacă pe Zelenski. Mai devreme în aceeași zi, vicepreședintele american J.D. Vance a propus „înghețarea liniilor teritoriale la nivelul actual” și schimburi teritoriale între Ucraina și Rusia.
„Integritatea teritorială”
„Statele Unite continuă eforturile de mediere și le salutăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Zelenski cere, în schimb, un „armistițiu imediat, complet și necondiționat” ca preambul pentru negocieri de pace. Londra a reafirmat că „doar Ucraina poate decide asupra viitorului său”, iar președinția franceză a insistat că „integritatea teritorială” a Ucrainei este o „exigență foarte puternică” pentru europeni.
Pe teren, atacurile aeriene rusești au fost reluate după o scurtă pauză de Paște. Nouă persoane au fost ucise și alte 32 rănite într-un atac cu dronă rusească asupra unui autobuz la Marganeț, în sud-estul Ucrainei. La Londra, discuțiile s-au purtat la nivel de consilieri, nu de miniștri de externe, cum era planificat inițial. Generalul Keith Kellogg a participat din partea SUA, iar emisarul special Steve Witkoff, considerat negociatorul de încredere al lui Donald Trump, urmează să se deplaseze pentru a patra oară în această săptămână la Moscova.
Potrivit Financial Times, Vladimir Putin i-ar fi propus lui Witkoff la începutul lunii aprilie să oprească ofensiva și să înghețe linia frontului la nivelul actual, în schimbul recunoașterii suveranității Rusiei asupra Crimeei și a neaderării Ucrainei la NATO. „În prezent sunt difuzate multe informații false”, a reacționat Kremlinul.
Între timp, Beijingul a calificat miercuri drept „acuzații nefondate” afirmațiile Kievului potrivit cărora soldați chinezi ar lupta alături de armata rusă și companii chineze ar ajuta Moscova să fabrice echipamente militare.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se laudă pe prima pagină a The Wall Street Journal spunând: „Ucraina nu va recunoaște legal ocupația Crimeei. Nu este nimic de discutat aici.” Această declarație este extrem de dăunătoare pentru negocierile de pace cu Rusia, întrucât Crimeea a fost pierdută în urmă cu ani, sub auspiciile președintelui Barack Hussein Obama, și nici măcar nu mai este un subiect de discuție. Nimeni nu-i cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar dacă o dorește înapoi, de ce nu au luptat pentru ea acum unsprezece ani, când a fost „predată” Rusiei fără să se tragă un singur foc? Zona găzduia, cu mult înainte de „predarea lui Obama”, baze importante de submarine ale Rusiei.
"Declarații inflamatorii precum cea a lui Zelenski fac extrem de dificilă încheierea acestui război. El nu are niciun motiv să se laude! Situația Ucrainei este gravă — poate alege pacea sau poate continua să lupte încă trei ani, înainte să piardă întreaga țară. Eu nu am nimic de-a face cu Rusia, dar am foarte mult de-a face cu dorința de a salva, în medie, cinci mii de soldați ruși și ucraineni pe săptămână, care mor fără niciun rost. Declarația făcută de Zelenski astăzi nu face altceva decât să prelungească acest „câmp de execuție”, iar nimeni nu-și dorește asta!
Suntem foarte aproape de un acord, dar omul care „nu are nicio carte în mână” ar trebui, în sfârșit, să înțeleagă și să ÎNCHEIE ACORDUL. Aștept cu nerăbdare să pot ajuta atât Ucraina, cât și Rusia, să iasă din acest HAOS COMPLET, care nu ar fi început niciodată dacă aș fi fost eu președinte!"
a scris Trump pe Truth Social
???????????????? « La patience est à bout » : la Maison Blanche exprime sa déception envers Zelensky
— Camille Moscow ???????? ???? ☦️ (@camille_moscow) April 23, 2025
La porte-parole Caroline Leavitt a déclaré :
“Zelensky tente de contester ces pourparlers de paix dans la presse. C'est inacceptable pour le président. Ces négociations devraient être à… pic.twitter.com/BFtxoK60aA