Donald Trump a fost găsit vinovat pentru falsificarea dosarelor comerciale

31 Mai 2024
Donald Trump a fost găsit vinovat pentru  falsificarea dosarelor comerciale

Donald Trump a fost găsit vinovat în procesul pentru plăți ascunse efectuate înainte de alegerile din 2016. Acest verdict nu-l împiedică pe miliardarul republican în vârstă de 77 de ani să fie candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie împotriva lui Joe Biden, scrie Le Figaro

Donald Trump a denunțat imediat în fața camerelor de filmat dintr-un coridor de judecată un proces „falsificat” , o „rușine” , asigurând că „verdictul adevărat” va fi cel al sondajelor, în timpul alegerilor prezidențiale americane din 5 noiembrie.

Judecătorul a stabilit sentința pentru 11 iulie, la ora 10. Judecătorul Juan Merchan a dat apărării până pe 13 iunie pentru a-și prezenta argumentele în vederea condamnării și până pe 27 iunie pentru ca acuzarea să răspundă.

Sentința stabilită pentru 11 iulie

Acest verdict nu îl împiedică pe miliardarul republican în vârstă de 77 de ani să fie candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie, împotriva democratului Joe Biden, chiar și în cazul unei pedepse cu închisoarea. După două zile de deliberări, cei 12 jurați l-au declarat în unanimitate pe Donald Trump vinovat de toate cele 34 de infracțiuni de falsificare a documentelor contabile, menite să ascundă o plată de 130.000 de dolari către actrița porno Stormy Daniels pentru a evita un scandal sexual la sfârșitul campaniei sale prezidențiale din 2016.

Sentința sa va fi stabilită pe 11 iulie de judecătorul Juan Merchan, pe care Donald Trump l-a numit „corupt” în afara instanței pe tot parcursul procesului. În teorie, el riscă până la patru ani de închisoare, eventual însoțită de o amendă. Dar magistratul poate impune și o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare, sau chiar muncă în folosul comunității.

Verdictul se încadrează în mijlocul campaniei prezidențiale, pe măsură ce prima dezbatere dintre Donald Trump și Joe Biden se profilează pe 27 iunie și convenția republicană de la Milwaukee (15-18 iulie), unde miliardarul va primi oficial nominalizarea partidului său. Cu cinci luni înainte de alegeri, consecințele acestei decizii asupra buletinului de vot sunt greu de prevăzut, mai ales că magnatul republican este așteptat să facă recurs. Potrivit mai multor sondaje, unii dintre alegătorii favorabili lui Donald Trump ar putea acum să renunțe la vot pentru el. Este pentru prima dată când un fost președinte al Statelor Unite este condamnat de sistemul de justiție penală.

Însă, din 2023, rechizitoriile sale în patru dosare penale separate și cele trei condamnări civile ale sale, probleme juridice pe care el le descrie drept o „vânătoare de vrăjitoare” orchestrată de sistemul democrat, nu l-au împiedicat să câștige cu ușurință alegerile primare din partidului său.

Scandal sexual

Privat de o campanie pe teren, Donald Trump și-a folosit procesul pentru a capta atenția presei, vorbind de mai multe ori pe zi în afara sălii de judecată, flancat de copiii săi sau aleșii republicani veniți să-l susțină. Dar el a refuzat să depună mărturie în timpul procesului său.

Timp de șase săptămâni, jurații au pătruns în culisele campaniei prezidențiale din 2016, în cele din urmă victorioasă, dar unde teama de un scandal sexual părea omniprezentă în tabăra lui Trump. Stormy Daniels a primit, cu câteva zile înainte de alegeri, 130.000 de dolari pentru a pastra tacerea despre o relație sexuală pe care susține că a avut-o cu Donald Trump în 2006, când acesta era încă magnat imobiliar și  dedivertisment și era deja căsătorit cu soția sa, Melania.

Mărturia fostei actrițe a fost unul dintre punctele culminante ale dezbaterilor. Ea a povestit în detaliu această relație sexuală, consensuală, dar în care „echilibrul de putere” a fost „dezechilibrat” . Donald Trump neagă că acest episod a avut loc. Cei 130.000 de dolari au fost plătiți actriței de fostul confident al miliardarului, Michael Cohen, care de atunci a devenit dușmanul său. Când acesta din urmă a fost rambursat în 2017, prin mai multe cecuri semnate de Donald Trump, apoi la Casa Albă, cheltuielile au fost deghizate în „cheltuieli legale” în conturile Organizației Trump.

Pentru procurori, în spatele acestor falsificări contabile, „inima afacerii, (a fost) o conspirație și o mușamalizare” pentru a câștiga alegerile împotriva lui Hillary Clinton în 2016. Apărarea a lăsat deoparte această teză, asigurând că Donald Trump , care a devenit președinte, nu știa detaliile actelor atunci când l-a plătit pe Michael Cohen.

Alte stiri din Externe

Ultima oră