Londra: doi protestatari ecologiști au spart cu ciocanul sticla de protecție a unui tablou de Velazquez din Galeria Națională (video)

06 Noi 2023
Londra: doi protestatari ecologiști au spart cu ciocanul sticla de protecție a unui tablou de Velazquez din Galeria Națională (video)

Două persoane au fost arestate după ce sticla care acoperă pictura Rokeby Venus a fost deteriorată, scrie The Telegraph.

Doi protestatari Just Stop Oil au fost arestați după ce au spart cu ciocanul sticla care acoperă pictura Rokeby Venus de la Galeria Națională din Londra.

Organizația de protest a lansat un videoclip care arată că doi protestatari sparg sticla picturii din secolul al XVII-lea din muzeul de artă din Londra, înainte de a se adresa vizitatorilor.

„Femeile nu au primit dreptum prin vot; este timpul pentru fapte, nu pentru cuvinte. Este timpul să oprim petrolul”, a spus protestatarul în videoclip.

„Politica eșuează. Politica a eșuat sa protejeze femeile în 1914. Dacă milioane de oameni vor muri din cauza noilor vânzari de petrol și gaze, milioane." a urlat activistul

„Dacă iubim istoria, dacă iubim arta și dacă ne iubim familiile, trebuie doar să oprim petrolul.”

O nouă lege permite introducerea de noi autorizaiie pentru petrol și gaze în fiecare an va fi dezvăluită în Discursul Regelui de marți.

Poliția Metropolitană a anunțat că cei doi activiști au fost arestați sub suspiciunea că ar fi provocat daune penale.

Opera de artă, care a fost pictată de Diego Velazquez, a fost tăiată anterior de sufrageta Mary Richardson în martie 1914.

Just Stop Oil a spus ca cei doi se numest Hanan, 22 de ani, și Harrison, 20 de ani, adăugând că au folosit ciocane de siguranță pentru a sparge sticla.

Un purtător de cuvânt al Galeriei Naționale a declarat: „În această dimineață (6 noiembrie 2023), două persoane au intrat în Sala 30 a Galerii Naționale.

„Perechea a lovit Toaleta lui Venus (‘The Rokeby Venus’) (1647-1651) de Velázquez cu ceea ce păreau a fi ciocane de salvare de urgență. „

„Camera a fost evacuată de vizitatori și a fost chemată poliția. Ofițerii sunt acum la fața locului. Două persoane au fost arestate.

„Pictura este acum scoasă de perete, astfel încât să poată fi examinată de conservatori.”

Incidentul pare a fi cel mai recent dintr-un șir de distrugeri realizate de Just Stop Oil care vizează galeria. Anul trecut, doi activiști au aruncat o conservă de supă de roșii în tabloul Floarea soarelui lui Van Gogh.

Alți doi protestatari au fost obligați să plătească despăgubiri către Galeria Națională după ce au fost găsiți vinovați că au provocat prejudicii de peste 1.000 de lire sterline la Hay Wain al lui John Constable.

Cei doi au lipit afișe tipărite peste o reimaginare distopică a peisajului și apoi și-au lipit mâinile de rama aurita.

Răspunzând poliției pe Twitter, grupul de protest a spus: „Tinerii fac asta pentru că poliția nu reușește să investigheze adevărații criminali."

„Astăzi, guvernul nostru a dezvăluit planuri pentru mai mult petrol, știind că va ucide milioane de oameni. De ce nu vei scrie despre asta? Când îi vei investiga pe adevărații criminali?”

Imaginile de pe rețelele de socializare par să arate protestatarii întinși la pământ în jurul Cenotafului, în timp ce monumentul era înconjurat de poliție.

Alte stiri din Externe

Ultima oră