Doi foști militari americani au fost capturați în timpul luptei cu forțele ruse în Ucraina, a aflat The Telegraph.
Cei doi au fost luați prizonieri în timpul unei bătălii aprige în afara orașului de nord-est Harkiv săptămâna trecută, potrivit camarazilor care luptau alături de ei.
Alexander Drueke, în vârstă de 39 de ani, și Andy Huynh, în vârstă de 27 de ani, serviseră ca voluntari într-o unitate obișnuită a armatei ucrainene. Se crede că sunt primii militari americani care au ajuns prizonieri de război ruși.
Ei se vor alătura unui număr tot mai mare de voluntari militari occidentali capturați de forțele ruse, inclusiv trei britanici - Aiden Aslin, Shaun Pinner și Andrew Hill. Săptămâna trecută, o instanță din statul separatist pro-rus al Republicii Populare Donețk i-a condamnat la moarte pe Aslin și pe Pinner, după ce i-a judecat ca „mercenari”.
Capturarea celor doi americani va fi sensibilă din punct de vedere diplomatic, deoarece Kremlinul ar putea încerca să o folosească ca dovadă că SUA se implică direct în război. Vladimir Putin, președintele rus, va cere concesii semnificative în schimbul eliberării lor.
Un coleg al celor doi bărbați, care a cerut să nu fie numit, a declarat pentru The Telegraph că au fost capturați după ce au întâlnit o forță rusă mult mai mare în timpul unei bătălii de joia trecută în satul Izbytske, la 30 de mile nord-est de Harkov. Satul este la mai puțin de cinci mile de granița cu Rusia.
„Eram într-o misiune și totul a luat-o razna, cu informații proaste”, a spus el.
„Ni s-a spus că orașul era liber dar s-a dovedit că rușii îl atacau deja. Au venit pe drum cu două tancuri T72 și mai multe BMP3 [vehicule blindate de luptă] și aproximativ 100 de infanterie. Singurul lucru care era acolo a fost o echipa de 10 oameni.”
Echipa a căzut înapoi și și-a stabilit poziții de apărare, așezând o mină antitanc în drum pentru T72-urile care înaintau. Între timp, domnul Drueke și domnul Huynh au condus împreună un lansator de grenade RPG7 propulsat de rachetă.
„Toată lumea s-a acoperit așteptând ca unul dintre tancuri să lovească mina antitanc, dar Alex și Andy au văzut un BMP3 venind din altă direcție prin pădure și și-au dat seama că ne va ucide pe cei mai mulți dintre noi. Au deschis focul și l-au stins cu prima lor lovitură.”
Asta a atras însă atenția unuia dintre tancurile T72, care a tras un foc în direcția perechii. Se crede că obuzul i-a ratat, dar este posibil să fi provocat o explozie care i-a eliminat.
La scurt timp după aceea, tancul în sine a fost paralizat de una dintre minele antitanc. Cei doi americani au dispărut apoi în ceața luptei, unde se crede că au fost capturați de soldații ruși.
„Totul a fost foarte haotic, dar bănuim că au fost doborâți fie de explozia de la tancul care trăgea în ei, fie de la explozia minei antitanc, pentru că misiunile de căutare ulterioare nu au găsit nici urmă de ei." a spus colegul lor.
"După, am trimis drone și am avut o echipă de căutare ucraineană la sol, dar nu am găsit nimic. Dacă ar fi fost loviți de obuzul tancului, ar fi fost rămășițe ale cadavrelor sau echipamentului lor la fața locului".
El a spus că suspiciunile lui au crescut mai târziu în acea noapte, când pe un canal rus Telegram a apărut un mesaj care susținea că doi militari americani au fost luați prizonieri de război în apropiere de Harkov.
"Grupul Z a obținut un oarecare succes în destinația Harkov în ultimele două zile. Am luat ostatici 10-20 de soldați ucraineni și, de asemenea, astăzi doi mercenari americani", se spune în postare.
„Este o coincidență prea mare ca altfel să se fi întâmplat asta – suntem singurii americani care luptă în această zonă”, a spus colegul lor.
„Nu suntem mercenari sau facem parte dintr-o miliție. Servim sub comanda forțelor armate ucrainene. Vorbesc în numele tovarășilor mei dispăruți pentru că vreau să fie în domeniul public că aceștia sunt dispăruți, pentru ca și înaltul comandament rus să fie conștient.
„Sperăm că acest lucru reduce șansele ca ei să fie executați în liniște de oricine îi ține mai departe în lanț.”
Drueke, în vârstă de 39 de ani, este din Tuscaloosa, în Alabama, și s-a înscris în armata SUA după 9/11, servind în Irak ca sergent de stat major.
Mama lui, Lois, în vârstă de 68 de ani, a declarat pentru The Telegraph că a lucrat ca un artiler de top în convoaiele care escortau VIP-uri prin Bagdad - o slujbă care l-a făcut o țintă constantă pentru insurgenții înarmați și l-a determinat să sufere de PTSD.
S-a chinuit să-și păstreze un loc de muncă după ce a părăsit armata și a fost nevoit să abandoneze o nouă carieră de polițist, pentru că i-a agravat PTSD.
Cu toate acestea, ea a spus că, atunci când forțele lui Putin au invadat Ucraina , fiul ei a văzut o nouă oportunitate de a-și folosi abilitățile militare.
Alexander Drueke a simțit cu tărie că Vladimir Putin ar trebui oprit
„Alex a simțit cu tărie că domnul Putin trebuie oprit, că va duce la un alt război mondial”, a spus ea. „El a spus că știe cum să antreneze oamenii și că ar putea face partea lui.
„Îmi făceam griji că va pleca acolo, dar odată ce a ajuns acolo, a părut fericit pentru prima dată în ultimii ani. Îi plăcea să se întoarcă în lumea militară și a spus că s-a îndrăgostit de Ucraina. "
La început, a spus ea, fiul ei i-a spus că este implicat doar în antrenarea forțelor ucrainene. Cu toate acestea, miercurea trecută, ea a primit un mesaj de la el, care dădea de înțeles că „dispare pentru o zi sau două”.
„I-am spus să fie în siguranță și că îl iubesc, dar a păstrat detaliile foarte vagi”, a spus ea. "Ambasada SUA m-a asigurat că fac tot posibilul pentru a-l găsi și că îl caută viu, nu mort. Fac tot posibilul să nu mă destram, voi rămâne puternică".
Huynh s-a născut din părinți vietnamezi în California, dar a locuit în zona Tennessee Valley din Alabama, unde studia robotica la facultate. Anterior a servit timp de patru ani în Marinei SUA, dar nu avea experiență de luptă.
Logodnica lui, Joy Black, a spus că ideea de a face voluntariat îl „surâsese” încă din prima zi a invaziei ruse din 24 februarie .
„Mi-a spus: „Atacă cu 60 de batalioane, știi cât e asta?”
„La început nu l-am luat în serios, dar citea toate aceste povești despre tineri ucraineni care trebuiau să lupte de îndată ce împlinesc 18 ani și a simțit că ar trebui să încerce să ajute.
"Am încercat să-l conving să nu meargă, dar cred că a fost hotărât. Am văzut cum îl roade. În cele din urmă, mi-a cerut scuze și a spus că chiar trebuie să plece."
Înainte de a pleca, s-a botezat la biserica sa locală, Trinity Free Presbyterian, unde i-a spus pastorului său că simte „o povară de la Dumnezeu să meargă să ajute”.
Doamna Black a primit luni un apel de la camarazii domnului Huynh pentru a spune că acesta a dispărut.
„Mi s-a spus că nu au ajuns la punctul lor de întâlnire și că s-au făcut niște căutări cu drone, care nu au găsit nicio urmă de ei”, a spus ea.
"Nu mi-a spus nimic despre operația la care a fost săptămâna trecută, pentru că nu a vrut să mă sperie. Vreau doar să-l aduc înapoi în siguranță."
„Suntem la curent cu rapoarte neconfirmate despre doi cetățeni americani capturați în Ucraina, a declarat Departamentul de Stat al SUA de la Washington pentru The Telegraph:
„Urmărim îndeaproape situația și suntem în contact cu autoritățile ucrainene. Din motive de confidențialitate, nu avem alte comentarii.”
Doamna Drueke a spus că speră că diplomații americani vor face presiuni pentru ca fiul ei și Huynh să facă parte dintr-un acord de schimb de prizonieri în schimbul prizonierilor de război ruși capturați de Ucraina.
Oficialii ucraineni au spus deja că speră la o astfel de înțelegere pentru Pinner, în vârstă de 48 de ani, și pentru Aslin, în vârstă de 28 de ani, care au fost condamnați la moarte de un pluton de execuție.
„Posibilitatea ca cei doi britanici să fie schimbați este încurajatoare pentru noi”, a spus doamna Drueke.
John Kirby, un purtător de cuvânt al securității naționale la Casa Albă, a declarat miercuri că administrația nu a fost în măsură să confirme informațiile despre americanii dispăruți.
„Vom face tot posibilul să monitorizăm acest lucru și să vedem ce putem învăța despre el”, a spus el.
Cu toate acestea, el și-a reiterat avertismentele împotriva americanilor care merg în Ucraina.
„Ucraina nu este locul unde americanii pot călători”, a spus el. „Dacă te simți pasionat de a sprijini Ucraina, există mai multe modalități de a face asta, care sunt mai sigure și la fel de eficiente.”