„Documentul pervers” prin care Winston Churchill şi Iosif Stalin au împărţit Europa de Est, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, va fi prezentat publicului britanic pentru prima dată, scrie telegtraph.co.uk.
Documentul este scris în octombrie 1944, noaptea târziu, în timpul unei întâlniri stropite cu whisky, la Kremlin, în care Churchill şi Stalin au încercat să „stabilească un acord de principiu” privind modul în care Rusia şi Occidentul urmau a-şi împărţi Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia şi România atunci când Hitler a fost în cele din urmă învins.
Documentul – o fiţuică ce va putea fi văzută de joi la Arhivele Naţionale britanice, în cadrul expoziţiei Britain’s Cold War Revealed (Marea Britanie în timpul Războiului Rece) – cuprinde propunerile olografe ale lui Churchill, conform cărora Ungaria şi Iugoslavia urmau a fi împărţite „50:50?”, iar Bulgaria îi revenea „75% Rusiei şi 25% Occidentului.
După cum se vede din fotografia documentului, care însoţeşte textul, România era atribuită în proporţie de „90%” Rusiei şi respectiv 10% Occidentului, scrie RADOR.
Stalin pare a fi aprobat sugestiile, scrijelind o bifă albastră mare în partea de sus a manuscrisului.
Mark Dunton, curator-şef al expoziţiei, a spus că Churchill a numit actul „documentul pervers, (care) nu este destinat ochilor publicului” deoarece el şi funcţionarii civili erau conştienţi că ar putea ajunge să fie considerat „câinos”.
Dl Dunton a spus: „Acesta a fost rezultatul unor discuţii din orele târzii ale nopţii, dintre Churchill şi Stalin, după ce ambii băuseră o cantitate corespunzătoare de whiskey. Ei încercau să ajungă la un acord de principiu despre sferele de influenţă după război. Eu cred că este important că acest document va fi arătat publicului, deoarece această bucată mică de hârtie are o relevanţă atât de mare. Este de o potenţială relevanţă incredibilă – soarta a milioane de oameni este hotărâtă printr-o trăsătură de condei, în urma unei întâlniri informale. Un ofiţer a spus ulterior că cifrele ar fi putut arăta foarte crude şi câinoase dacă erau văzute de public. Eu cred că Churchill era foarte conştient de asta. Evident, nu toate au ieşit aşa, dar cu toate acestea este un document foarte puternic şi o bucăţică uimitoare din istorie”.
Expoziţia, care coincide cu aniversarea creării NATO în aprilie 1949, include şi dosare ale MI5 despre spioni ai Uniunii Sovietice, între care al fizicianului german Klaus Fuchs, care a divulgat secrete occidentale cruciale din domeniul atomic Uniunii Sovietice.
El a fost condamnat la 14 ani de închisoare în 1950, după ce a recunoscut că se face vinovat de spionaj.