Fostul președinte rus a decis să trimită un mesaj diplomatic Marii Britanii după victoria Argentinei în finala Cupei Mondiale, scrie Le Figaro.
Actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a felicitat luni, 19 decembrie, echipa Argentinei pe Twitter pentru victoria în fața Franței în finala Cupei Mondiale și a profitat de ocazie pentru a cere Marii Britanii să „înapoieze” Insulele Falkland Argentinei.
Această afirmație nu este nesemnificativă din partea fostului președinte rus, încă perceput recent în Occident ca un lider politic mai moderat decât Vladimir Putin, dar care multiplică declarațiile beligerante împotriva Statelor Unite și a țărilor europene încă de la începutul războiului din Ucraina în februarie trecut.
Dmitri Medvedev anunțase deja înainte de semifinale că dorește să vadă o finală Argentina-Maroc, întrucât într-un astfel de scenariu nu ar fi existat în finală țări considerate de Rusia drept „neprietenoase”.
În martie 2022, Kremlinul a clasificat într-adevăr toate țările care au impus sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei drept țări „neprietenoase”.
„Duplicitate și cinism”
Insulele Falkland, situate în sud-vestul Atlanticului, fac de 200 de ani subiectul unei dispute teritoriale între Argentina și Marea Britanie. În aprilie 1982, Argentina încercase să recapete controlul militar, ceea ce a provocat un război de aproape trei luni între Argentina și Marea Britanie. Argentinienii au pierdut în cele din urmă războiul, pierzând 649 de soldați, în timp ce britanicii au pierdut 255.
Potrivit agenției de știri ruse TASS, Dmitri Medvedev a făcut această declarație pentru a-l critica pe premierul britanic, Rishi Sunak, care cere în mod regulat Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina, singura modalitate prin care prim-ministrul britanic crede se poate ajunge la un acord de pace între Rusia și Ucraina. Pe lângă tweetul său, fostul președinte rus a denunțat și „minciuni, duplicitate și cinism extrem” din partea liderilor britanici . „Ar fi bine să se retragă din Insulele Falkland și să le returneze argentinienilor. Insulele Falkland nu sunt britanice, ci argentiniene!".
Subliniind această dispută teritorială dintre Buenos Aires și Londra, Rusia subliniază ceea ce consideră a fi „un standard dublu” al anumitor țări occidentale în tratarea disputelor teritoriale din lume. În 2014, în timpul anexării Crimeei, pentru a-și justifica politica, Rusia a invocat și cazul Mayotte, un departament francez din Oceanul Indian pretins de Comore.
Congrats to Argentina on its victory. Britain, give the Malvinas Islands back to Argentina!
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) December 19, 2022