Oficialii ucraineni și europeni s-au opus în această săptămână unor propuneri ale Statelor Unite privind încheierea războiului din Ucraina, formulând contrapropuneri care vizează aspecte precum teritoriile, sancțiunile și garanțiile de securitate, potrivit textelor integrale ale documentelor consultate de Reuters.
Seturile de propuneri, rezultate în urma discuțiilor dintre oficiali americani, europeni și ucraineni, desfășurate la Paris pe 17 aprilie și la Londra pe 23 aprilie, scot la iveală mecanismele diplomației navetiste derulate în timp ce președintele american Donald Trump caută o încheiere rapidă a războiului.
Principalele puncte de divergență din cele două texte privesc ordinea în care trebuie soluționate chestiunile legate de teritorii, ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, garanțiile de securitate și dimensiunea forțelor armate ucrainene.
Deși unele dintre aceste diferențe au fost menționate de surse apropiate negocierilor, documentele văzute de Reuters expun pentru prima dată detaliat și explicit aceste disensiuni.
Primul text reflectă propunerile transmise de emisarul lui Trump, Steve Witkoff, oficialilor europeni la Paris, ulterior transmise ucrainenilor, potrivit unor surse apropiate negocierilor. Secretarul de stat american Marco Rubio a descris propunerile drept un „cadru general” menit să evidențieze diferențele dintre părți.
Al doilea text a rezultat o săptămână mai târziu, în urma discuțiilor dintre oficiali ucraineni și europeni la Londra, și a fost transmis părții americane, au precizat sursele.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că documentul rezultat în urma discuțiilor de miercuri de la Londra se află acum pe biroul lui Trump.
Aceste eforturi diplomatice reprezintă cea mai concertată tentativă de oprire a luptelor de la primele luni ale invaziei ruse, declanșate în februarie 2022. În prezent, forțele ruse controlează aproape o cincime din teritoriul Ucrainei.
În privința teritoriilor, propunerile lui Witkoff prevăd recunoașterea de jure de către SUA a controlului Rusiei asupra Crimeei – peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014 –, precum și recunoașterea de facto a ocupației ruse în sudul și estul Ucrainei.
În schimb, documentul european și ucrainean amână discuțiile detaliate despre teritorii până după încheierea unui armistițiu și nu face nicio mențiune despre recunoașterea vreunui control rusesc asupra teritoriului ucrainean.
Referitor la securitatea pe termen lung a Ucrainei, textul Witkoff stipulează o „garanție de securitate solidă” acordată de statele europene și alți aliați, fără a oferi detalii suplimentare, dar specifică faptul că Ucraina nu va mai solicita aderarea la NATO.
Documentul rival este mai precis, afirmând că nu vor exista limite pentru forțele armate ucrainene și nici restricții privind staționarea trupelor aliate pe teritoriul Ucrainei – o prevedere susceptibilă să provoace reacții negative la Moscova.
Acesta propune garanții de securitate solide pentru Kiev, inclusiv din partea Statelor Unite, sub forma unui „acord similar articolului 5” din Tratatul NATO privind apărarea colectivă.
În ceea ce privește măsurile economice, propunerile Witkoff prevăd eliminarea sancțiunilor impuse Rusiei după anexarea Crimeei în 2014, ca parte a acordului de pace în discuție.
Contrapropunerile europene și ucrainene menționează o „relaxare graduală a sancțiunilor după obținerea unei păci durabile”, cu posibilitatea reimpunerii acestora în cazul încălcării termenilor acordului de către Rusia.
Documentul european și ucrainean mai propune ca Ucraina să primească compensații financiare pentru distrugerile suferite în război din activele rusești înghețate în străinătate. Textul Witkoff menționează doar că Ucraina va fi compensată financiar, fără a preciza sursa fondurilor.