"Discursul occidental a preluat codurile propagandei sovietice. Să-i dorești capul lui Putin fără a provoca un război mondial este o nebunie", spune scriitorul Vladimir Fedorovski

01 Oct 2022
"Discursul occidental a preluat codurile propagandei sovietice. Să-i dorești capul lui Putin fără a provoca un război mondial este o nebunie", spune scriitorul Vladimir Fedorovski

Vladimir Fedorovski, fost diplomat sub Gorbaciov și cel mai publicat scriitor de origine rusă din Franța, descifrează strategia de intimidare a lui Vladimir Putin față de puterile occidentale, într-un interviu pentru Atlantico.

„Putin este într-o logică a rupturii definitive cu Occidentul”

 

  • Atlantico: Între anexarea anunțată a celor patru regiuni ucrainene (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson), marele discurs al lui Vladimir Putin de vineri și sabotarea gazoductelor Nord Stream, la ce să ne așteptăm?

Vladimir Fedorovski: Este de așteptat o escaladare foarte periculoasă și amenințările nucleare trebuie luate în serios. Apar trei scenarii. Într-un prim scenariu, multe mass-media occidentale cred că Ucraina va câștiga războiul și va lua înapoi Crimeea. Dar scindarea Rusiei ar fi insuportabilă în ochii rușilor și ar duce la război. Într-un al doilea scenariu, rușii nu se vor opri aici. Dar dacă rușii merg până la Odesa, americanii nu ar putea rămâne tăcuți pentru că nu ar suporta să vadă Marea Neagră în mâinile Rusiei. Aceasta va fi linia roșie care nu trebuie depășită pentru partea americană. Într-un al treilea scenariu, am putea asista la un fel de război civil, cu atacuri nesfârșite de ambele părți. 

La nivel pur militar, statul major al armatei ruse vrea să recupereze Donbasul și să negocieze în pași. În ceea ce privește anexarea Hersonului și Zaporojie, aceasta este strâns legată de securitatea Crimeei.  

  • Cât de aproape este Vladimir Putin de o strategie de intimidare a Occidentului? 

Vladimir Putin este într-o logică a rupturii cu Occidentul. Dar aceasta corespunde cu evoluția opiniei majorității ruse. Pe vremea lui Gorbaciov, 90% dintre ruși erau pro-occidentali. Astăzi sunt doar 10%. Populația rusă nu mai susține înjosirea morală și civilizațională a Occidentului. Sub Petru cel Mare, țarul a îmblânzit poporul rus ca să-l occidentalizeze; Mi-e teamă că ultimele evenimente sunt prohibitive și că asistăm la o ruptură de durată între Rusia și Occident. 

  • Cât de departe vă puteți imagina că merge? 

Putin va merge până la capăt. În cadrul uneia dintre ultimele mele cărți, l-am întâlnit pe cel care, în lumea interlopă a Sankt-Petersburgului, l-a format. El i-a spus că trebuie să meargă până la capăt și să nu dea înapoi niciodată. Vladimir Putin vrea să creeze două blocuri cu o cooperare puternică între Rusia și China. Transferurile de tehnologie între cele două sunt foarte importante în prezent.

  • Este credibil un scenariu de izolare în stil nord-coreean? 

Rusia nu va fi izolată. Este un mit care se propagă în anumite sfere occidentale. Reacțiile Occidentului după declanșarea războiului din Ucraina i-au convins pe ruși să se îndrepte definitiv spre Asia. Și chiar uitați-vă la ce se întâmplă în Africa: africanii se despart de occidentali și încep relații puternice cu Rusia. 

  • Cum să răspundem fără a eșua sau să ne asumam riscul unui război general? 

Pentru a răspunde lui Vladimir Putin, nu trebuie să te implici în propagandă. Și îți spune asta un om care s-a luptat mult timp cu Putin! Discursul occidental a preluat codurile propagandei sovietice. Să-i dorești capul lui Vladimir Putin fără a provoca un război mondial este o nebunie. Președintele rus nu se va lăsa. 

În urmă cu opt luni, unii occidentali susțineau că oligarhii își vor recăpăta controlul, dar unde sunt ei astăzi? Putin ii ține pe oligarhi! 

  • Putem compara tensiunile dintre occidentali și ruși cu cele care au existat în timpul Războiului Rece? 

Este greu de făcut o paralelă între Războiul Rece și situația actuală. Pot fi subliniate trei diferențe majore: în primul rând, concurența a fost foarte puternică între cele două parți dar contactele s-au menținut. Apoi, acordurile au servit drept fitiluri pentru prevenirea războiului, în special în ceea ce privește limitarea armelor. În cele din urmă, a existat o adevărată separare între politică și propagandă. 

Astăzi oamenii mint și își cred propriile minciuni. Suntem într-un impas. Dorința de a îngenunchia Rusia la începutul războiului a fost o eroare fundamentală, care nu a fost de bun augur. De la început, am asistat la o escaladare lentă, dar sigură a conflictului.

Adjunctul lui McNamara, secretarul Apărării al Statelor Unite la momentul crizei din Cuba din 1962, mi-a spus că, dacă ar fi acționat așa cum o fac liderii astăzi, lumea nu ar mai exista. Adjunctul lui McNamara a insistat că liderii vremii au refuzat să zdrobească adversarul.

  • Ar trebui să acceptăm că riscul se impune și că nicio strategie de liniște nu poate schimba nimic?

Am gestionat astfel de crize în timpul Războiului Rece, încât nu pot decât să vă spun „nu”. Nu trebuie să renunțăm. Mi-am riscat viața pentru pace în anumite perioade cheie fără să mă resemnez vreodată. Să nu uităm de importanța cuvântului „pace”! Mai mult, sunt sigur că Asia joacă un rol mult mai important decât celelalte pentru că țările asiatice nu vor un conflict mondial și cer în permanență încetarea focului. 

  • Este Vladimir Putin pe un scaun ejectabil în Rusia?

Occidentalii cred că democrația va avea veni în Rusia, dar se înșală. Alternativa la Putin nu este cea mai occidentala, ci dimpotriva naționalistii, cea mai radicala. Cu privire la mobilizare, Putin nu a fost entuziasmat, dar cel mai radical a fost cel care l-a convins. Ofensiva de la Harkov a fost un factor determinant în mintea naționaliștilor. Să spun adevărul, nu va mai exista niciodată o întorsătură pro-occidentală, așa cum am experimentat-o ​​sub Boris Elțin.

Alte stiri din Externe

Ultima oră