Directorul CIA cere „să nu ne lăsăm intimidati” de amenințările nucleare ale lui Putin

09 Sep 2024
Directorul CIA cere „să nu ne lăsăm intimidati” de amenințările nucleare ale lui Putin

Informațiile americane se temeau de folosirea armelor nucleare tactice după înfrângerile rusești de la Harkov și Herson. Temeri nefondate, potrivit lui Bill Burns, scrie Le Figaro.

Cât de departe poate ajunge Vladimir Putin? De când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, întrebarea a agitat cancelariile. Drept urmare, Aliații sunt reticenți în a livra anumite arme sau a autoriza utilizarea acestora pe pământul rus. Dar aceste „linii roșii” au fost depășite una după alta: livrarea de vehicule blindate, apoi tancuri, apoi avioane, apoi rachete cu rază lungă de acțiune... Cu toate acestea, agitația nucleară a Kremlinului stârnește temeri de apocalipsă. În timpul discursului său adresat națiunii ruse din 29 februarie 2024, șeful statului rus a lăsat „o amenințare reală de conflict cu utilizarea armelor nucleare”. „Nu ne permitem să fim intimidați de aceste amenințări... trebuie să fim conștienți de ele ”, a răspuns Bill Burns, directorul CIA – Informații externe americane – în cadrul unui festival organizat sâmbătă la Londra, relatează The Guardian.

„Putin este un tiran. Va continua să-și facă auzită vocea din când în când”, a adăugat el. Pentru el, nu ar trebui să luăm întotdeauna amenințările Kremlinului la propriu. Cu toate acestea, Bill Burns a povestit un episod în care CIA credea că Rusia folosea rachete nucleare tactice. „A existat un moment în toamna lui 2022 în care cred că a existat un risc real de utilizare potențială a armelor nucleare tactice” Armata ucraineană provocase două înfrângeri severe adversarului său, forțându-l să abandoneze periferia Harkovului și orașul Herson.

„Nimeni dintre noi nu ar trebui să-și asume cu ușurință riscurile escaladării ”, a spus Bill Burns. „Nu m-am gândit niciodată… că ar trebui să fim intimidați în mod inutil de asta ”, a continuat el. În urma acestei alerte privind o posibilă utilizare a energiei nucleare, Joe Biden l-a trimis pe directorul CIA să se întâlnească cu Serghei Naryshkin, omologul său rus, în Turcia, „pentru a clarifica foarte clar care ar fi consecințele acestui tip de escaladare” . Un mesaj care pare să fi fost primit tare și clar, pentru că nu a fost trasă nicio rachetă care să poarte un focos nuclear. 

Atitudinea de adoptat față de Rusia, complexul ei obsesional și amenințările sale nucleare, este o întrebare recurentă în diplomațiile occidentale. Bill Burns povestește această anecdotă în timp ce Ucraina solicită autorizația de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei. Statele Unite, temându-se de o escaladare,  au autorizat-o doar în anumite condiții, dar guvernele francez și britanic i-au fost mai favorabile. Acestea din urmă susținând că Moscova ține cont doar de raportul de putere.

Alte stiri din Externe

Ultima oră