Diplomații Uniunii Europene (UE) vor discuta miercuri despre primele sancțiuni potențiale care vor fi luate ca răspuns la amenințările hibride rusești, inclusiv subminarea alegerilor, atacurile cibernetice și sabotajul economic, au spus aceștia marți, scrie Le Monde
La noul cadru de sancțiuni adoptat în octombrie ar putea fi adăugată o listă de 16 persoane și 3 entități, în special din cauza creșterii atacurilor de acest tip în cele 27 de state membre UE de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022.
Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a declarat săptămâna trecută că până la 100 de incidente în Europa în acest an ar putea fi „atribuite atacurilor hibride rusești, spionajului și operațiunilor de influență ” .
"Trebuie să trimitem un semnal puternic Moscovei că acest lucru nu va fi tolerat”, a spus el.
În timp ce majoritatea persoanelor vizate de sancțiunile propuse de Comisia Europeană sunt ruși, trei dintre ei sunt din Moldova, Coasta de Fildeș și Georgia. Una dintre entitățile vizate are sediul în Togo.
În mai, NATO a declarat că atacurile atribuite Rusiei au crescut în Europa, afectând în principal Republica Cehă, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Marea Britanie.
Uniunea Europeană se luptă, cu greu, să controleze influența Rusiei.
În Georgia, partidul de guvernământ Visul Georgian, apropiat de Rusia, a declarat săptămâna trecută că va pune capăt negocierilor de aderare la UE, în timp ce în România, Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale de săptămâna trecută în urma acuzațiilor de ingerință rusă.