Vineri dimineata, un tribunal din Cracovia a inceput deliberarile in privinta cererii de extradare inaintate de autoritatile americane pe numele regizorului Roman Polanski.
Cazul e vechi: in 1977 regizorul, aflat atunci in California, a fost acuzat de violul unei minore. Polanski avea, atunci, 43 de ani iar victima, Samantha Geimer, 13 ani. Judecat, regizorul polonez a fugit din SUA chiar cu o zi inainte de pronuntarea sentintei. De atunci a evitat sa se mai intoarca In SUA, dar a trait cu teama ca una din tarile in care calatorea il va extrada. Polanski are dubla cetatenie, franceza si poloneza, iar acum doi ani justitia elvetiana a respins cererea autoritatilor din California. Nu se astepta probabil ca autoritatile poloneze sa acorde atata atentie solicitarii venite din SUA.
Polanski reprezinta un nume de referinta al cinematografiei poloneze desi cariera sa cinematografica s-a desfasurat si in alte tari: SUA, Anglia, Franta.
Face parte din lunga pleiada de artisti dati de filmul polonez:Wajda, kieslowski, Zanussi, Kawalerovicz. Primul sau film , Cutitul in apa, a fost nominalizat la sectiunea Oscar ”Cel mai bun film strain”. Interesant este ca filmul sau “Pianistul' a luat Oscarul 2002 pentru cel mai bun regizor-evident ca nu s-a dus La los Angeles, risca sa fie arestat.
Figura marcanta a cinematografiei mondiale din ultima jumatate de secol, Polanski are cateva file de referinta in “istoria” oricarui cinefil:Balul vampirilor, Rosemary's Baby,Tess, Pianistul, Luni de fiere, Repulsie,Oliver Twist si , evident, Cutitul in apa.
Este si protagonistul unei tragedii petrecuta in 1969 cunoscuta sub numele de “crimele de la Bel Air”. Atunci,Sharon Tate, sotia lui Polanski, a fost ucisa in vila ei din Bel Air de banda lui Charles Manson. Polanski venise de doi ani in SUA si se vorbea de el ca fiind unul dintre cele mai promitatoare nume de la Hollywood. Pe Sharon Tate, considerata una dintre cele mai frumoase femei ale acelor ani, o cunoscuse in timpul realizarii filmului “Balul vampirilor”.
Ce se poate intampla cu Polanski? Tribunalul din Cracovia se poate pronunta impotriva iar cazul se inchide. Poate,in schimb, aproba cererea de extradare iar decizia finala o ia ministrul justitiei.
O varianta deloc incurajatoare pentru Polanski pentru ca puterea este detinuta in Polonia de Partidul Lege si Justitie (conservatorii catolici) iar cativa lideri ai acestei formatiuni politice s-au pronuntat pentru extradarea regizorului.Jaroslaw Kacsynki, seful acestui partid , stie deja ce trebuie facut: ”Resping ideea de a fi gratiat cineva pentru simplul fapt ca este un regizor eminent si cunoscut la scara mondiala”.
Sunt si alte discutii: poate Polonia sa-si extradeze una din marile personalitati culturale? Aparatorii regizorului reamintesc ca in 1977 Polanski a incheiat o intelegere cu familia victimei, intelegere agreata de justitia victimei. Si-apoi, si acum, cazul are multe puncte neclare.
Daca va fi extradat , Polanski risca chiar si 20 de ani de inchisoare. Acum are 82 de ani.
UPDATE
Tribunalul din Cracovia a respins cererea autoritatilor americane pe care a considerat-o '"inadmisibila'".Parchetul are posibilitatea de a face recurs.