Scholz a împiedicat-o pe Ursula von der Leyen să devină secretar general al NATO din cauza atitudinii sale prea critice față de Rusia. Acum un olandez este favoritul pentru a deveni șef NATO, scrie Die Welt
Potrivit informațiilor de la WELT AM SONNTAG, cancelarul Olaf Scholz a împiedicat-o pe Ursula von der Leyen să devină viitorul secretar general al NATO. Se pare că social-democraților nu le-a plăcut atitudinea ei față de Rusia. Acum, prim-ministrul în funcție Mark Rutte are o șansă bună.
La sfârșitul anului trecut, cancelarul Olaf Scholz a împiedicat-o pe șefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen, să devină noul secretar general al NATO. Mai mulți oficiali UE de rang înalt și diplomați de vârf au confirmat acest lucru în mod independent pentru ziarul Die Welt. „Scholz a fost categoric împotriva faptului ca von der Leyen să devină șef al NATO”, s-a spus în cercurile informate.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a sugerat numele lui von der Leyen președintelui său Joe Biden. Biden s-a îndreptat apoi către Scholz cu ideea, dar cancelarul a respins-o. Pentru Scholz, se spune că postul de șef al NATO a fost prea important pentru a-l lăsa pe seama unui creștin-democrat din Germania.
În schimb, din punctul de vedere al lui Scholz, funcția de șef al comisiei are o importanță semnificativ mai mică, se spunea în cercurile informate. În plus, din punctul de vedere al lui Scholz, Ursula von der Leyen este aparent prea critică la adresa Moscovei, ceea ce s-ar putea dovedi a fi un dezavantaj pe termen lung din punctul de vedere al Cancelarului. În trecut, totuși, oamenii din jurul lui von der Leyen au spus în mod repetat că președintele Comisiei nu este în general disponibil pentru funcția de secretar general al NATO.
Decizie înainte de iunie
Cu toate acestea, potrivit cercurilor UE, ceea ce este izbitor este „pasiunea și determinarea” cu care von der Leyen se angajează în politica externă și modul în care se concentrează personal în mod repetat asupra războiului din Ucraina și crizei din Fâșia Gaza. De asemenea, acest lucru îi enervează temporar pe președintele Consiliului UE, Charles Michel, și pe diplomatul șef al UE, Josep Borrell.
În același timp, există tot mai multe semne că prim-ministrul în funcție Mark Rutte va deveni acum secretar general al NATO, înlocuindu-l pe Jens Stoltenberg în octombrie anul acesta, după zece ani de mandat. „Decizia ar trebui, dacă este posibil, să fie luată înainte de alegerile europene din iunie”, a spus un diplomat NATO de rang înalt. Cercurile diplomatice au continuat să spună că Rutte poartă în prezent multe discuții și că „sprijinul pentru el este în creștere”.
Rutte dorește, de asemenea, poartă câteva discuții cu șefii de guvern din țările NATO la Conferința de securitate de la München. Guvernele de la Washington, Londra, Paris și Berlin au stat mult timp ferm în spatele candidaturii sale. Până acum, doar Ungaria și-a exprimat îngrijorări deschise. 21 de țări și-au semnalat deja sprijinul pentru Rutte, iar după München probabil că vor mai fi câteva.
Multă vreme a părut că prim-ministrul social-democrat al Danemarcei Mette Frederiksen va câștiga cursa. Ea a fost inițial favorita președintelui american Joe Biden și a avut sprijinul unor șefi de guverne europeni importanți. Apoi, danezaa făcut o greșeală într-o vizită la Washington în iunie anul trecut și, după cum a aflat WELT AM SONNTAG, nu a părut convingătoare în discuțiile interne nici din perspectiva lui Biden, nici din punctul de vedere al unor membri importanți ai Congresului.
Guvernul lui Rutte, prim ministrul Olandei în vârstă de 57 de ani, s-a prăbușit în iulie din cauza unei dispute privind reunificarea familiei refugiaților de război. Totuși, el vrea să rămână în funcție până la formarea unui nou guvern. El și-a exprimat deja interesul pentru poziția de șef al NATO în octombrie. Din punctul de vedere al observatorilor, era prea devreme, dar se pare că nu i-a făcut niciun rău. Spre deosebire de von der Leyen, care l-a criticat în mod regulat pe candidatul la președinția SUA Donald Trump în timpul mandatului său de președinte al SUA (2017-2021), Rutte întreține relații bune cu controversatul american. În vara lui 2019, Trump a spus despre Rutte: „Am devenit prieteni în ultimii câțiva ani.” Relațiile bune cu Trump ar putea deveni importante pentru olandez, ca probabil noul șef al NATO, dacă Trump ar deveni președinte al SUA din nou.
Washingtonul prefera de mult o femeie ca noul șef al NATO, dar, în același timp, ar fi trebuit să poată construi relații solide cu Moscova după o posibilă încheiere a războiului din Ucraina. Premierul Estoniei Kaja Kallas nu a fost niciodată o opțiune din perspectiva lui Biden, deoarece este considerată prea critică la adresa Kremlinului. Recent, ea a fost chiar pe o „listă de persoane urmărite” la Moscova. Nicio altă femeie nu a ajuns pe lista scurtă.