Deținuții din New York dau statul în judecată pentru că nu li se permite să vadă eclipsa de soare

04 Apr 2024
Deținuții din New York dau statul în judecată pentru că nu li se permite să vadă eclipsa de soare

Șase bărbați dintr-o închisoare din nordul statului New York au spus că eclipsa are o semnificație religioasă și că un ordin de izolare la nivel de stat care îi împiedică să o vizioneze le-a încălcat drepturile, scrie New York Times

Când luna va traversa în fața soarelui luni după-amiază și, pentru câteva minute, va arunca o umbră peste mare parte din statul New York, milioane de oameni vor putea asista la evenimentul ceresc doar ridicând privirea. Deținuții din închisorile statului nu vor putea face acest lucru.

Luna trecută, Departamentul de Corecție și Supraveghere Comunitară a anunțat că, din motive de siguranță, toate închisorile din New York vor fi închise în timpul eclipsei de soare.

Ca răspuns, șase bărbați dintr-o închisoare din nordul statului au intentat vineri un proces federal împotriva departamentului, argumentând că refuzul acestora de a vedea eclipsa le-ar încălca dreptul constituțional de a-și practica religia.

Bărbații provin din diferite medii religioase, dar toți cred că viitoarea eclipsă de soare „este un eveniment religios la care trebuie să fie martori și la care trebuie să reflecteze pentru a-și respecta credința”, potrivit documentelor instanței. 

„Multe religii recunosc semnificația acestei eclipse istorice și susținem dreptul tuturor de a o observa”, a spus Chris McArdle, avocat care îi reprezintă pe reclamanți.

Biblia descrie un eveniment asemănător unei eclipse în timpul crucificării lui Isus și, conform Hadith-ului, un text islamic sacru, a existat un fenomen similar după moartea fiului profetului Mahomed.

Unul dintre bărbații care au intentat procesul, Jeremy Zielinski, este ateu și a spus că crede că eclipsele sunt momente speciale pentru „sărbători știința, rațiunea și toate lucrurile ateismul”, potrivit documentelor instanței.

În ianuarie,  Zielinski a fost primul care a cerut permisiunea de a vedea eclipsa din curtea principală a lui Woodbourne, potrivit documentelor instanței. După câteva săptămâni oficialii închisorii au aprobat cererea domnului Zielinski și chiar au spus că îi vor oferi ochelari de protecție pentru eclipsa solară, au spus procurorii.

Zielinski a aflat curând că alți oameni din închisoare considerau și eclipsele semnificative din punct de vedere religios și erau interesați să vadă eclipsa, potrivit documentelor instanței. Zielinski și-a reînnoit cererea inițială și a cerut ca altora să li se permită să privească alături de el.

„Sincer, ar fi incredibil de trist să fii singura persoană capabilă să vadă acest eveniment”, a scris domnul Zielinski în cerere. El a adăugat: „Eclipsele sunt importante pentru că inspiră uimire și reflecție profundă și reprezintă o oportunitate rară pentru toată lumea de a se reuni, de a se bucura de umanitatea noastră comună și de a împărtăși bucuria de a fi în viață.”

Apoi, pe 11 martie, comisarul interimar al departamentului de corecție de stat, Daniel F. Martuscello III, a emis un memoriu la nivel de stat prin care a ordonat ca toate unitățile de corecție să fie închise în ziua eclipsei de la 14:00 la 17:00 - orele normale pentru recreere în aer liber. .

„Persoanele încarcerate vor rămâne în unități de locuințe, cu excepția situațiilor de urgență”, a spus domnul Martuscello în memoriu.

El a adăugat că nu va exista nicio vizită în acea zi.

Aceste măsuri, a spus dl Martuscello în memoriu, au fost să „asigure siguranța personalului, a vizitatorilor și a populației încarcerate și pentru a asigura integritatea unităților noastre în timpul acestui eveniment”.

El a spus că departamentul va distribui totuși ochelari de protecție în închisori pe calea totalității.

McArdle a spus că departamentul nu a reușit să explice în mod adecvat de ce eclipsa a fost o problemă de siguranță.

„Există un anumit nivel de întuneric în fiecare noapte când soarele apune, așa că ar trebui să știe cum să facă față asta”, a spus el. Nu a existat o astfel de directivă când a avut loc o eclipsă parțială de soare în 2017, a menționat el.

Un purtător de cuvânt al departamentului a refuzat să detalieze de ce au fost considerate necesare măsuri de siguranță suplimentare în timpul eclipsei, spunând într-o declarație că departamentul nu comentează cu privire la litigiile în curs.

Anunțul de izolare a fost o lovitură pentru  Zielinski și pentru alți deținuți. Chiar și după ce a fost emis ordinul, ceilalți cinci bărbați care acum sunt reclamanți în proces au cerut și ei permisiunea de a vedea eclipsa. Solicitările lor au fost fie ignorate, fie respinse de oficiali care au spus că eclipsa de soare nu a fost înscrisă ca zi sfântă pentru religiile lor, potrivit documentelor instanței.

Alte stiri din Externe

Ultima oră