Derek Chauvin, ofițerul de poliție care l-a ucis pe George Floyd, a fost înjunghiat în închisoare

25 Noi 2023
Derek Chauvin, ofițerul de poliție care l-a ucis pe George Floyd, a fost înjunghiat în închisoare

Departamentul de corecție a confirmat că un deținut a fost agresat vineri la Centrul de corecție din Tucson, Arizona, fără a îi confirma identitatea, scrie Le FigaroRecent au circulat postări pe rețelele de socializare care susțineau în mod fals că noi documente judecătorești arată că Floyd nu a fost ucis și, în schimb, a murit din cauza unei supradoze de droguri, conform Newsweek

Derek Chauvin, polițistul condamnat pentru ca l-a ucis pe afro-americanul George Floyd a cărui moarte a declanșat o mișcare antirasistă majoră în Statele Unite, a fost înjunghiat și rănit într-o închisoare federală din sud-vestul țării, a anunțat vineri seara New York Times .

Pe 25 mai 2020, polițistul alb, pe atunci un polițist experimentat din Minneapolis (Nord), a rămas în genunchi timp de aproape zece minute pe gâtul lui George Floyd, în vârstă de 46 de ani, și a rămas indiferent la intervențiile trecătorilor șocați și gemetele barbatului de patruzeci de ani.

Derek Chauvin, în vârstă de 47 de ani, „a fost înjunghiat vineri într-o închisoare federală din Tucson, Arizona”, potrivit „a două persoane familiarizate cu problema”, scrie New York TimesChauvin a supraviețuit atacului”, adaugă cotidianul american

Recurs respins de Curtea Supremă

Autoritățile penitenciare federale americane au transmis AFP o declarație în care confirmă un „atac” fără a preciza numele victimei. Angajații penitenciarului „au luat măsuri pentru a salva viața unei persoane încarcerate” și au fost solicitate servicii medicale de urgență”, au spus autoritățile penitenciare în acest comunicat de presă. Deținutul a fost transportat „la un spital local pentru tratament și examinare”, adaugă ei.

Moartea lui George Floyd a stârnit proteste uriașe împotriva rasismului și violenței poliției în Statele Unite și nu numai. 

Derek Chauvin a fost condamnat pentru crimă de către instanțele statului Minnesota în urma unui proces atent urmărit în 2021 și condamnat la 22 de ani și jumătate de închisoare. Curtea Supremă a SUA a respins săptămâna trecută recursul lui Derek Chauvin la condamnare. Fostul polițist a cerut anularea sentinței, pe motiv că mediatizarea extremă a cazului și riscul de revolte l-au privat de un proces „echitabil”.

„Rasismul sistemic”

Derek Chauvin a pledat vinovat și pentru „încălcări ale drepturilor civile” ale lui George Floyd în fața unui judecător federal și a primit o altă pedeapsă în 2022, 21 de ani de închisoare. În timpul proceselor sale, fostul polițist nu a arătat regrete și nici nu și-a cerut scuze. Pe parcursul celor 19 ani de carieră, polițistul a primit patru medalii, dar a făcut și obiectul a 22 de plângeri și anchete interne, potrivit unui dosar public redactat de toate detaliile.

Doar una dintre ele a fost urmat de o scrisoare de mustrare. Potrivit presei, aceasta fusese depusa de o femeie albă pe care a scos-o violent din mașina ei în 2007 pentru depasire de viteză. Moartea lui George Floyd a provocat mari demonstrații în Statele Unite și în întreaga lume sub sloganul „Black Lives Matter ” .

În martie, la aproape trei ani de la moartea lui George Floyd, orașul Minneapolis a anunțat că a aprobat un plan de reformare a forței sale de poliție. Textul prevede în special că poliția nu va mai opri vehiculele pentru anumite încălcări minore (deseori folosite în trecut ca pretext) și că forța va fi folosită doar dacă „este necesar ” și într-o manieră „proporțională cu amenințarea percepută”.

În septembrie, experții ONU au evidențiat „rasismul sistemic” împotriva comunității negre din cadrul poliției și sistemelor judiciare americane. Potrivit raportului lor, studiile au arătat că afro-americanii au șanse de trei ori mai mari de a fi uciși de poliție decât populația albă și de 4,5 ori mai multe șanse de a fi încarcerați.

Pe 20 octombrie 2023, fosta vedeta FoxNews,Tucker Carlson, a postat un videoclip pe X în care spune: „George Floyd, conform autopsiei oficiale, nu a fost ucis"

Recent au circulat postări pe rețelele de socializare care susțin în mod fals că noi documente judecătorești arată că Floyd nu a fost ucis și, în schimb, a murit din cauza unei supradoze de droguri, scrie Newsweek

Într-un videoclip postat pe X  de contul lui Tucker Carlson pe 20 octombrie 2023 și vizionat de mai mult de 21 de milioane de ori, Carlson a spus că Floyd nu a fost ucis de Chauvin.

Carlson a spus în timpul clipului „... el [Chauvin] l-a ucis cu adevărat pe George Floyd? Și răspunsul este, ei bine, nu, el nu l-a ucis pe George Floyd."

„Nu ghicim despre asta. Știm asta în mod concludent datorită unui nou caz în instanță aflat acum în desfășurare în comitatul Hennepin, Minnesota”.

Aceasta se referă la un proces în desfășurare al lui Amy Sweasy Tamburino, un procuror din districtul Hennepin, unde a fost judecat cazul Chauvin. Sweasy dă districtul în judecată pentru o înțelegere legală la care a ajuns cu acesta în 2022. Ea a depus inițial acuzații de discriminare împotriva districtului.

Dosarele cazului includ o depoziție a lui Sweasy în care aceasta a menționat o conversație cu medicul legist al județului, dr. Andrew Baker, după ce acesta a efectuat autopsia lui Floyd.

În clipul Carlson, textul atribuit lui Sweasy spunea: „L-am sunat pe doctorul Baker devreme în acea dimineață pentru a-i spune despre caz și pentru a-l întreba dacă va efectua autopsia domnului Floyd.

„M-a sunat mai târziu în acea zi de marți și mi-a spus că nu există rezultate medicale care să arate vreo leziune a structurilor vitale ale gâtului domnului Floyd.

„Nu au existat indicii medicale de asfixie sau strangulare”.

Carlson a spus apoi: „Cu alte cuvinte, George Floyd, conform autopsiei oficiale, nu a fost ucis”. El a adăugat că Floyd a murit din „cauze naturale, care în cazul lui ar include zeci de ani de consum de droguri, precum și concentrația fatală de fentanil care a fost în sistemul său în ultima sa zi”.

„Deci nu a fost o crimă. A fost încă o supradoză de narcotice.”

Carlson a continuat apoi să spună că Dr. Baker, examinatorul medical din comitatul Hennepin, „a înțeles clar acest lucru și, de fapt, l-a articulat”.

Pe ecran a apărut un text suplimentar, citându-l din nou pe Sweasy, afirmând că dr. Baker i-a spus „Mi-a spus: „Amy, ce se întâmplă când dovezile reale nu se potrivesc cu narațiunea publică pe care toată lumea a decis deja?... Și apoi a spus: „Acesta este genul de caz care pune capăt carierei”.

Autopsia examinatorului medical din județul Hennepin (HCME) nu a înregistrat leziuni la gât sau alte „răni care pun viața în pericol; cu toate acestea, raportul a concluzionat că Floyd a murit din cauza „stopului cardiorespirator care complică forțele de ordine subduală, reținere și compresie a gâtului

Asociația Americană a Inimii identifică stopul cardiorespirator drept „pierderea bruscă a funcției inimii la o persoană”.

La proces, avocatul lui Chauvin, Eric Nelson, l-a întrebat pe medicul legist HCME Baker dacă etichetarea morții drept omucidere „a fost o determinare medicală pe care ați făcut-o?” Baker a răspuns: „Corect”.

Lipsa accidentării nu înseamnă că nici nu a existat asfixie. Dr. Gregory Davis, consilier medical pentru Jefferson County, Alabama, a declarat pentru Associated Press în iunie 2020 că vânătăile sau afectarea gâtului „nu înseamnă în niciun fel că nu a apărut asfixia”, doar că nu există semn pe corp.

Ce a spus Sweasy în noile documente judecătorești

Depoziția pe care o citează Carlson nu promovează afirmația că Floyd nu a fost ucis. Sweasy a vorbit cu avocatul inculpaților, ca parte a procesului său împotriva județului, pe 21 august 2023, disponibil prin Minnesota Court Records Online.

În depoziția sa, Sweasy și-a amintit de o conversație cu Baker din iunie 2020, în timpul căreia ar fi spus că „nu au existat constatări medicale care să arate vreo leziune a structurilor vitale ale gâtului domnului Floyd”. Sweasy a adăugat că Baker a spus „„Acesta este genul de caz care pune capăt carierei”.

Nu există alte informații despre contextul sau detaliul conversației dintre Sweasy și Baker.

Un reprezentant al districtului Hennepin a declarat pentru Newsweek că „Dr. Baker nu poate comenta declarațiile făcute de alte persoane în depozițiile lor.

„El sustine raportul autopsiei și mărturia sa televizată, ambele fiind disponibile publicului”. Puteți accesa acel raport de autopsie aici .

Concluziile medicului legist cu privire la moartea lui Floyd

După cum s-a spus, Baker a concluzionat în autopsia lui Floyd că a murit din cauza „stopului cardiorespirator complicat de reținerea și compresia gâtului de catre forțele de ordine”, etichetând moartea sa drept omucidere.

Afirmația lui Carlson că din afirmatia lui Baker s-a „înțeles”  ca Floyd a murit din „cauze naturale” legate de consumul de droguri, este prin urmare, este greșită.

În timpul procesului lui Chauvin, Baker i-a spus avocatului lui Chauvin că, dacă Floyd ar fi fost găsit acasă în reședința sa închisă fără nicio dovadă de traumă, iar singura constatare a autopsiei a fost nivelul său de fentanil „atunci da, aș certifica că moartea lui se datorează toxicității fentanilului” adăugând, „interpretarea concentrațiilor de droguri este foarte dependentă de context”.

Cu toate acestea, așa cum a afirmat autopsia, Baker a spus că este opinia sa că Floyd „a experimentat un stop cardiorespirator în contextul comprimării subduale, reținerii gâtului de către forțele de ordine”.

„Stresul acelei interacțiuni a fost cel care l-a pus in dificultate, având în vedere boala cardiacă de bază și starea lui toxicologică”.

Tucker Carlson nu a furnizat dovezi care să arate că George Floyd nu a fost ucis de Chauvin.

O depoziție publicată recent, citată de Carlson, care a menționat o presupusă conversație cu un examinator medical care a efectuat autopsia lui Floyd, nu oferă informații noi despre moartea lui Floyd.

Alte stiri din Externe

Ultima oră