Der Spiegel: Luptătorilor străini din Ucraina li s-ar fi cerut sa jefuiască magazine

26 Aug 2022
Der Spiegel: Luptătorilor străini din Ucraina li s-ar fi cerut sa jefuiască magazine

Luptătorii străini raportează abuzuri de putere în cadrul Legiunii Internaționale: au vrut să lupte pentru Ucraina, dar în schimb li s-ar fi cerut să jefuiască magazine sau au fost trimiși la moarte sigură. Luptătorii internaționali se simt dezamăgiți de Kiev, scrie Der Spiegel .

Au abuzat de putere comandanții Legiunii Internaționale din Ucraina? Luptătorii acestei legiuni, care a fost creat pentru voluntarii din străinătate care doresc să se dedice apărării Ucrainei, fac acuzații serioase împotriva a trei superiori. Ei raportează furtul de bunuri ucrainene, hărțuirea sexuală și trimiterea în acțiune împotriva trupelor ruse fără sprijin.

„Am venit aici pentru ai ajuta pe acești oameni să lupte pentru țara lor, împotriva acestor invazii”, a spus online, citat de un mecanic de tren din Brazilia . „Nu am venit aici să facem exact ce fac rușii când sunt pe pământ ucrainean.” Din acest motiv, a spus soldatul, unii membri ai unității sale au întors spatele Legiunii.

Pentru investigație, ziarul „Kyiv Independent” spune că a vorbit cu mai mult de o duzină de foști și actuali legionari. Mass-media se referă, de asemenea, la un raport de 78 de pagini întocmit de luptători cu privire la problemele din cadrul unității speciale și date autorităților, precum și a declarației transmise biroului președintelui Volodimir Zelensky , din ordinul căruia a fost fondată Legiunea. Se pare că nimic nu se schimbă, așa că luptătorii au apelat acum la mass-media.

„Am fost literalmente lăsați în urmă”

Un luptător american, de exemplu, descrie operațiunile din apropierea orașului Mykolaiv din sudul mediului online. Când a venit focul puternic al rușilor, bărbatul a spus că restul trupelor s-au retras, dar trupele sale au trebuit să țină linia frontului singuri și fără întăriri. „Am fost literalmente lăsați în urmă și nu au vrut să ne evacueze.” Un camarad a fost ucis și alți trei au fost grav răniți.

Dar se pare că asta nu este tot. La scurt timp după ce a scăpat de bombardament, un alt grup din aceeași unitate a primit ordine să ocupe aceeași poziție. „I-am spus comandantului că aceste poziții au fost descoperite de ruși. Dacă ne întoarcem acolo, vom fi cu toții morți, spuse soldatul. Avertismentul a fost ignorat. Rezultatul: patru morți, mai mulți răniți și un soldat capturat.

Condus de Serviciul Secret

Se spune că Legiunea Internațională pentru Protecția Ucrainei are două aripi. Una este supravegheată de forțele terestre ucrainene, cealaltă de serviciile informațiilor militare ucrainene GUR. Acuzațiile se referă la partea controlată de GUR, care, în consecință, cuprinde până la 500 de ani și aproximativ o treime din întreaga lege. În centru: trei persoane care, pe lângă maiorul, care figurează oficial ca lider, au puterea de comandă neoficială.

Acuzațiile împotriva unui anume Sascha Kutschynski cântăresc deosebit de greu. Se spune că abuzează subalternii, hărțuiește medicii, amenință combatanții care nu se supun ordinelor sale ilegale și se îmbogățește prin traficul de arme, spun legionarii. El a fost cel care i-a trimis pe luptători la moarte, le-a ordonat să jefuiască magazine.

„Soldații din unitatea mea trebuiau să pătrundă în mall pentru a colecta mobilă și electronică și tot felul de obiectede valoare”, a descris un luptător canadian pentru Kyiv Independent. Un soldat cubanez a spus: „Localnicii ne-au văzut încărcând mobilierul, ceea ce a fost foarte inconfortabil. Parcă îi jefuiam. Nu de aceea am venit în Ucraina.” Un luptător francez a scris: „Mi-a fost rușine să îndeplineasc comanda și să scot mobila și obiectele de valoare din magazine în fața localnicilor care au suferit de pe urma războiului”.

Potrivit „Kyiv Independent” exista un videoclip cu acest incident, în care legalitatea ordinelor „Sascha” este pusă sub semnul întrebărilor de mai multe ori:

Sascha Kutschynski se pare că nu este numele real al omului notoriu. Potrivit cercetării, este vorba despre un fost membru al unei organizații criminale din  Polonia, Piotr Kapuscinski, care a fost căutat în patria sa pentru fraudă și a fugit în 2014.  Doi mai târziu a reapărut în Ucraina, unde este cunoscut, printre altele, pentru agresiune sexuală și a fost nevoit să petreacă doi ani de închisoare pentru tâlhărie. Kievul  a respins cererea de extrădareAnul trecut, el a riscat încă șapte ani de închisoare pentru deținere de arme. Cu toate acestea, pentru că s-a înrolat în armată la începutul războiului, cazul a fost abandonat. Conform legii ucrainene, un străin nu are voie să ocupe funcții de conducere în armată. Kapuscinski se pare că a reușit oricum.

Confruntat cu aceste acuzații, bărbatul a declarat pentru Kyiv Independent: „Procurorul militar trebuie să se ocupe de aceste probleme. Fără comentarii. Sunt ocupat."

Potrivit cercetării, serviciul de informații militare GUR, care este responsabil pentru unitate, nu a reacționat la acuzațiile împotriva ”Kyiv Independent”. O solicitare de la Spiegel a rămas fără răspuns. Biroul Președintelui a confirmat doar primirea plângerilor. Acestea au fost înaintate autorităților de aplicare a legii - conform luptătorilor, au existat de mult timp raportări de abuz de putere, fraudă și vătămare corporală.

De altfel, potrivit raportului, bărbatului, care se numește Sascha Kutschynski, fusese deja chestionat cu privire la abaterea sa de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și ulterior de către parchetul militar. Se pare că nu s-a întâmplat nimic. Dimpotrivă: Kutschynski a respins acuzațiile și a păstrat postul.

Unii dintre luptători au întors spatele Legiunii. Alții au rămas că vor să continue să ajute Ucraina să reziste la invazie. Cu toate acestea, acest lucru va funcționa numai dacă Legiunea este reformată sub o nouă conducere.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră