Decuplarea SUA de China ar fi „dezastruoasă”, spune Trezoreria SUA

21 Apr 2023
Decuplarea SUA de China ar fi „dezastruoasă”, spune Trezoreria SUA

Secretarul Trezoreriei cere o relație economică „constructivă și corectă” în timp ce Washingtonul încearcă să repare legăturile deteriorate, scrie FinancialTimes.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat că orice efort de decuplare de China ar fi „dezastruos”, declarând că măsurile de securitate națională care vizează Beijingul nu au fost concepute pentru a „înăbuși” economia chineză.

Într-un discurs de joi, Yellen a cerut o relație economică „constructivă și echitabilă” între China și SUA, deoarece Washingtonul încearcă să repare relațiile prost deteriorate dintre cele două puteri economice.

„SUA se vor afirma atunci când interesele noastre vitale sunt în joc”, a spus secretarul Trezoreriei. „Dar noi nu căutăm să „decuplăm” economia noastră de cea a Chinei. O separare completă a economiilor noastre ar fi dezastruoasă pentru ambele țări. Ar fi destabilizator pentru restul lumii.”

Relațiile dintre puteri au atins cea mai proastă stare din ultimele decenii după ce eforturile de a reduce tensiunile au fost deraiate în urmă cu două luni, când un presupus balon spion chinez a zburat deasupra SUA.

Beijingul susține că Washingtonul încearcă să-și stăpânească ascensiunea limitându-și capacitatea de a dezvolta o industrie de semiconductori de ultimă generație. De asemenea, susține că SUA ajută Taiwanul să reziste planului său pe termen lung de a aduce insula sub control.

Oficialii chinezi sunt frustrați în mod privat de faptul că omologii lor din SUA au un limbaj critic în discursuri aparent despre îmbunătățirea relațiilor.

Dar Yellen a spus că ambele țări trebuie să poată discuta cu sinceritate „probleme dificile”.

„Este dificil să negociezi contururile angajamentului dintre marile puteri”, a adăugat ea. „Dar putem găsi o cale de urmat dacă și China este dispusă să-și joace rolul.”

Dar, în timp ce secretarul Trezoreriei a cerut o „relație economică sănătoasă” și cooperare în materie de macroeconomie și schimbări climatice, ea a spus că SUA vor continua să lucreze cu aliații pentru a rezista politicilor economice „nedrepte” ale Beijingului.

„Chiar dacă acțiunile noastre vizate pot avea impact economic, ele sunt motivate exclusiv de preocupările noastre cu privire la securitatea și valorile noastre”, a adăugat ea, susținând că SUA nu încearcă să submineze China. „Scopul nostru nu este să folosim aceste instrumente pentru a obține un avantaj economic competitiv.”

Făcând referire la pași precum controalele SUA la exportul de semiconductori, Yellen a susținut că protejarea anumitor tehnologii de armata chineză era de interes „vital”, dar „nu proiectat”. . . pentru a înăbuși modernizarea economică și tehnologică a Chinei”.

Ea a semnalat, de asemenea, că SUA pregătesc mai multe măsuri care ar putea să enerveze Beijingul. Ea a spus că administrația ia în considerare un program pentru „restricționarea anumitor investiții din SUA în tehnologii sensibile specifice, cu implicații semnificative de securitate națională”.

Tensiunile dintre SUA și China au crescut brusc, în special în privința Taiwanului, pe măsură ce Washingtonul devine mai preocupat de activitatea militară asertivă a Chinei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră