Autoritățile cubaneze fac apel către medicii „dezertori” să se întoarcă în țară, fără să li se pună condiții speciale sau să li se acorde pedepse. O decizie fără precedent de la instaurarea regimului Castro încoace, scrie Le Monde.
Cu excepția opozanților politici exilați, toate cadrele medicale care au emigrat clandestin în timpul așa numitelor „misiuni internaționale”, sunt chemați să revină în Cuba, oferindu-le un nou post în sistemul medical cubanez, echivalent cu cel ocupat înainte să fugă din țară.
Apelul a fost făcut de către reprezentanții Ministerului Sănătății, într-un comunicat dat publicității presei de stat cubaneze. Aceste noi măsuri li se aplică și angajaților din domeniul sănătății care au emigrat legal de îndată ce s-a adoptat reforma liberei circulații a prsoanelor, în anul 2013.
Înainte ca această măsură să inte în vigoare, ieșirea peste hotare a tuturor medicilor, a cadrelor universitare sau a sportivilor cubanezi a fost restricționată întocmai pentru a evita fenomenul de „exod al creierelor”, titrează aceeași publicație.
Din 1960 încoace, medicilor emigrați li s-a interzis să se mai reîntoarcă pe insulă ori să-și viziteze rudele din Cuba, mulți dintre ei primind statutul de exilat pentru o perioadă determinată de timp sau pe viață.
În prezent, Cuba are 85.000 de medici, dintre care 25.000 profesează în afara granițelor. Potrivit autorităților cubaneze, această migrare a cadrelor medicale a produs un dezechilibru, reducând numărul de medici pe cap de locuitor (de la 7, 7 medici la mia de locuitori, la 5, 4 medici la o mie de locuitori).
Decizia vine la scurt timp după ce regimul comunist de la Havana a hotărât restabilirea legăturilor diplomatice dintre SUA și Cuba.