Șoferii începători care sunt prinși fie și o singură dată folosind telefonul în timp ce conduc își vor pierde permisul, conform noii legislații care a intrat în vigoare începând de astăzi, 1 martie.
Deși ar putea fi o normă ce ar trebui aplicată și în România, lipsa de la atenție la volan fiind una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere, unele cu urmări foarte grave, ea urmează să fie introdusă în Marea Britanie, după cum informează telegraph.co.uk.
Noile reguli prevăd că orice șofer care este surprins că vorbește la telefon, scrie mesaje sau folosește o altă aplicație în timp ce conduce va fi pasibil pe loc de o amendă de 200 de lire sterline și șase puncte penalizare.
Dacă penalizarea este aplicată unor șoferi, în primii doi ani după obținerea permisului, acestora rămân fără permis de conducere și nu mai pot obține altul, decât dacă repetă examenul teoretic și practic. De asemenea, șoferii cu mai multă experiență pot pierde carnetul în momentul în care acumulează 12 puncte de penalizare într-un interval de trei ani.
Noua lege prevede că este ilegală folosirea unui telefon portabil sau a unui dispozitiv similar în timpul condusului, sau mersului pe motocicletă. Regulile sunt aceleași, indiferent dacă automobilul este oprit la semafor sau este în așteptare în trafic, detaliază Huffington Post.
Măsura a fost fost impusă după ce într-un tragic accident un șofer de camion polonez a ucis patru persoane care făceau parte din aceeași familie, pentru că nu a reușit să oprească la timp autovehicolul, fiind ocupat să caute muzică pe telefon.
Conform datelor statistice, pe parcusul anului 2015, 22 de persoane și-au pierdut viața și alte 99 au fost rănite grav în accidente pe drumurile din Marea Britanie din cauză că șoferii, în timp ce se aflau la volan, erau mai preocupați să-și folosească telefoanele mobile.
Studiile efectuate au stabilit că unul din patru automobiliști din Marea Britanie recunoaște că își verifică mesajele scrise, email-urile și urmărește rețelele social media în timpul condusului și, mai mult decât atât, mulți ascund telefonul sub volan, pentru că astfel cred că nu vor fi prinși de poliție. Procentul celor care cred că este acceptabil să vorbești puțin la telefon în timp ce ești la volan s-a dublat în ultimii doi ani în Marea Britanie.
Chiar dacă încă nu este o normă legală de care să se țină cont încă și în România, măcar citind statistica accidentelor petrecute în Marea Britanie, șoferii autohtoni ar trebui să conștientizeze, înainte de-a fi prea târziu, pericolul utilizării telefonului mobil în timp ce conduc!