Liderii politici belgieni și Comisia Europeană denunță proiectul de la Budapesta, scrie Le Figaro
Problema este considerată suficient de gravă pentru a pune în alerta liderii politici belgieni și Comisia Europeană. „Acesta este ceva care este evident inacceptabil”, a reacționat marți un purtător de cuvânt al executivului european.
Ungaria amenință de câteva săptămâni că va trimite migranți la Bruxelles, unde se află Comisia, pe care Viktor Orban o acuză că vrea să „dezintegreze Europa” cu politica sa de migrație. Dar ceea ce părea a fi doar o altă provocare a luat o nouă întorsătură la sfârșitul săptămânii trecute, când viceministrul maghiar de interne, Bence Retvari, a susținut o conferință de presă în fața unei flote de autobuze perfect aliniate și arătând cu litere iluminate planul planificat. traseu și anume „Roszke-Brusszel”.
Roszke, care se află în sudul Ungariei, nu departe de granița cu Serbia, este un punct de trecere pe ruta balcanică. „Dacă Bruxelles-ul dorește migranți ilegali, Bruxelles-iul îi poate avea”, a declarat ministrul, vorbind despre „un bilet de dus”, care este atât gratuit, cât și voluntar.
În timp ce capacitățile de primire ale capitalului lor sunt complet saturate, liderii politici belgieni au reacționat imediat, evidențiindu-se și ei în acest proces. Pentru secretarul de stat pentru azil și migrație, Nicole de Moor, nu se pune problema ca Belgia să accepte aceste transporturi de migranți „care sunt exploatati în acest mod” .
O amendă de 200 de milioane de euro
Philippe Close, primarul socialist al Bruxelles-ului, a cerut guvernului federal să blocheze autobuzele la graniță. „Cât timp vom tolera aceste provocări din partea unei țări pe care o subvenționăm?", a întrebat el pe X.
O remarcă care i-a adus un răspuns ironic din partea liderului liberalilor francofon, Georges-Louis Bouchez. „Nu tu ești cel care vrei să-i primesti pe toți migranții cu marea ta generozitate? Ungaria are dreptate să arate acestei stângi efectele reale ale politicii sale. Refuzați expulzarea imigranților fără acte, folosirea Frontex și respingerea (returnarea migranților, NDLR) ... Și vă plângeți după aceea? Ce lipsa de demnitate."
Deocamdată, autobuzele maghiare nu au părăsit țara și pare puțin probabil ca o astfel de călătorie să fie posibilă, deoarece statele membre dintre cele care ar fi traversate ar bloca imediat vehiculele la granițele lor. Inclusiv Germania care își va închide toate granițele.
În realitate, Budapesta nu poate digera amenda de 200 de milioane de euro însoțită de o sancțiune de 1 milion de euro pe zi care i-a fost impusă în iunie de Curtea de Justiție a UE, ca răspuns la încălcarea persistentă a normelor UE în materie de azil. Aceste norme impun ca un stat membru să examineze în mod sistematic cererile de azil ale migranților care ar putea fi eligibili sau să își asume responsabilitatea pentru returnarea celor care nu o obțin. „Maghiarii fie resping solicitanții de azil, fie îi lasă să treacă în alte țări”, rezumă, dezamăgit, un diplomat european, deplângând că alegerile Budapestei nu creează presiuni migratorii suplimentare pentru alte state membre.