De ce s-a înșelat din nou Hollywood-ul

06 Noi 2024
De ce s-a înșelat din nou Hollywood-ul

Ca și în 2016, mobilizarea bombastică a vedetelor din showbiz împotriva candidatului republican a convins cu greu mulțimile, Le Point

Un semn probabil, încă unul, al respingerii aproape viscerale a strategiei „all show” favorizată de tabăra democrată – o alegere care era deja dezastruoasă în urmă cu opt ani, când Hillary Clinton l-a contestat pe Trump pentru nominalizarea supremă.

Este ușor de imaginat că numeroasele motive pentru această a doua victorie a lui Donald Trump depășesc simplul fapt că alegătorii s-au săturat de evanghelizarea pontificatoare a vedetelor, filmându-se toate zâmbetele sau cu o expresie serioasă din vilele lor de pe dealurile de la Hollywood. Dar totuși: așa cum a subliniat Franz-Olivier Giesbert, cum să nu evidențiem partea lor de responsabilitate în acest fiasco, chiar dacă este minim și numai prin încăpățânarea lor de a crede că opinia lor poate influența cu adevărat muncitorii? Michigan sau fermierii din Kansas?

Pasul fals al lui Kamala la Saturday Night Live

Cum au putut Kamala Harris și anturajul ei să creadă pentru o singură secundă că apariția ei surpriză în show-ul de comedie Saturday Night Live, pe 2 noiembrie trecut de pe NBC, va produce altceva decât o tensiune în rândul alegătorilor ezitanti, enervați de această cascadorie? Cu siguranță, SNL nu este prima invitație neanunțată către candidații de campanie – este chiar o tradiție în emisiune de câțiva ani, după cum subliniază New York Times.

Dar contextul a fost cu greu favorabil vicepreședintelui democrat. Iar Kamala, ai cărei detractori au criticat încă de la început o campanie de formă în detrimentul substanței, ar fi trebuit să simtă ca e o idee proastă. În urma intervenției sale alături de actrița Maya Rudolph, criticile au căzut asupra fostului candidat al lui Joe Biden. Brendan Carr, membru republican al Comisiei Federale de Comunicații (FCC, sau Comisia Federală de Comunicații, organismul independent de reglementare pentru telecomunicații și mass-media), a avut denunțat imediat regula egalității timpului de vorbire cu câteva ore înainte de alegeri.

Alte plângeri le-au acuzat pe Maya Rudolph și Kamala Harris că au plagiat o schiță similară din talk-show-ul lui Jimmy Fallon, care datează din 2015, în care gazda, îmbrăcată în Donald Trump, vorbea singură într-o oglindă. Așadar, în timpul campaniei electorale, adevăratul Trump și-a jucat propria reflecție pe cealaltă parte a cadrului: „Kamala a repetat aceeași performanță a lui Trump, iar Trump a făcut de două ori mai mult”, a glumit prezentatorul radio Ari Hoffman la unison cu alți comentatori. Unii observatori au comparat, de asemenea, sceneta lui Kamala – deși în mod nefavorabil – cu aparițiile lui Hillary Clinton în SNL în 2008 și 2016.

Han Solo și Luke Skywalker în forță

În genul contraproductiv, videoclipurile sau pledoariile scrise ale vedetelor de la Hollywood, postate pe conturile lor de Instagram, săptămâna, voi vota pentru Kamala Harris și Tim Walz”, a anunțat Schwarzenegger, îndemnând alegătorii să nu-l voteze pe Trump și să „închidă ușă la acest capitol al istoriei americane.” „Fostul președinte Trump va diviza, va insulta, va găsi noi modalități de a fi mai anti-american decât a fost vreodată, iar noi oamenii nu vom primi decât mai multă furie." Harrison Ford, mai calm și, fără îndoială, cel mai corect dintre toți, dar și într-un decor dramatizat de un videoclip alb-negru, le ceruse, la rândul său, alegătorilor să o aleagă pe Kamala pentru că ea, cel puțin, „le va apăra dreptul [lor] să nu fiu de acord cu ea.”

Mark Hamill, fostul partener al lui Harrison Ford în Războiul Stelelor în rolul lui Luke Skywalker, a continuat să crească numărul de videoclipuri și poziții pe rețelele sale de socializare, susținându-l mai întâi pe Joe Biden, pe 4 mai, apoi pe Kamala Harris. George Clooney și Julia Roberts, la rândul lor, și-au împrumutat vocile respective pentru două spoturi filmate pentru organizația pro-democratică Vote Common Good: în fiecare dintre aceste videoclipuri, cele două vedete încearcă să calmeze culpabilitatea alegătorilor din cercurile conservatoare care ar fi tentati să voteze Kamala, dar voteaza cu Trump sub presiunea celor din jur.

Ironii pe web

Dar premiul pentru cei încântați de publicitate, fara sa realizeze nocivitatea lor neintenționată, revine vedetelor din filmele Avengers. Într-un videoclip colectiv de nouăzeci de secunde, în modul conversație la distanță, postat pe 31 octombrie pe Vanity Fair și apoi pe rețelele lor de socializare, Robert Downey Jr (alias Tony Stark/Iron Man în blockbusterele Marvel) și prietenii lui Scarlett Johansson (Văduva Neagră), Mark Ruffalo (Hulk), Danai Gurira (Okoye în filmele Black Panther), Paul Bettany (Android Vision) și Don Cheadle (alias Jim Rhodes) se distrează creând un slogan de campanie ideal pentru Kamala Harris. Scrisă destul de nebulos și într-o forma de autodepreciere, dezbaterea lor a dus la alegerea expresiei – „Jos democrația”.

Farsa a întâlnit un tsunami de sarcasm care s-a întors literalmente împotriva actorilor. În 2016, aceeași bandă făcuse deja zgomot într-un loc atacându-l pe candidatul Trump, un videoclip în care Don Cheadle i-a întrebat pe internauți dacă chiar vor să voteze pentru „un laș rasist și abuziv care ar putea deteriora definitiv fabrica [lor] democraţie."

Cu siguranță, și Donald Trump a beneficiat de sprijinul declarat al mai multor personalități din lumea divertismentului: Jim Caviezel (fost vedetă din The Red Line, The Passion of the Christ , serialul TV Person of Interest și controversatul Sound of Freedom), Zachary Levi (seria Chuck și filmele Shazam), Mel Gibson, Kelsey Grammer, Dennis Quaid, Hulk Hogan, Kanye West, Kid Rock, Jon Voight... toți, fără excepție sau aproape, sunt percepuți de publicul american ca fiind persoane pe margine, excluse și victime ale sistemului din cauza opiniilor lor politice. Pe scurt, vedete care nu au – sau nu mai – aura. Și care, prin urmare, cu dreptate sau greșit, sunt mai puțin susceptibili de a fi defăimat ca vedete de top, deconectate de realitate, precum Beyoncé, George Clooney sau Julia Roberts.

Eșecul clar al lui Kamala Harris, care îl reproduce așadar pe cel al lui Hillary Clinton în 2016 și, prin acesta, pe cel al comunității artistice, va provoca un examen de conștiință în tabăra democrată? Dincolo de predictibilul concert de plângeri la care vom asista în zilele următoare sau de simpla lor tăcere pe rețelele de socializare după ce au fost atât de vorbăreți, parcă uimiți de victoria lui Donald Trump, zeii Olimpului de la Hollywood vor îndrăzni să recunoască public că bunele lor intențiile au pavat iadul de după 5 noiembrie 2024?

Alte stiri din Externe

Ultima oră