Olivier Babeau, președintele Institutului Sapiens din Franța, explică motivele care îl împing pe proprietarul Twitter să-l provoace grosier pe creatorul Threads, principalul său competitor, scrie Le Point.
Până unde vor ajunge provocările lui Elon Musk față de Mark Zuckerberg ? Răspunzând unei glume online, antreprenorul Tesla, SpaceX, Starlink etc., care deține și Twitter, acceptase deja ideea unei lupte „în cușcă” cu co-creatorul Facebook.
Cu toate acestea, confruntat cu apariția rețelei de socializare Threads, lansată în ultimele zile de Instagram compania condusă de Mark Zuckerberg, Elon Musk pare să se fi întrecut pe el însuși. După ce a amenințat că va depune o plângere împotriva Threads, explicând că acesta din urmă ar fi copiat Twitter, cel mai bogat om din lume își numește acum principalul concurent „încornorat”, declarându-se pregătit pentru un concurs de măsurare a penisului …
„Inteligența, mai ales dacă este foarte mare, poate merge perfect mâna în mâna cu forme de sociopatie, sau cel puțin cu o personalitate surprinzătoare ale cărei reacții sunt uneori neașteptate”, relativizează Olivier Babeau, profesor la Universitatea din Bordeaux și președinte fondator al Institutului Sapiens.
Pentru el, dacă datorăm rețelelor de socializare faptul că au permis miliardelor de oameni să interacționeze cu comunități care depășesc cu mult cercul familiei sau relațiilor lor de prietenie, spectacolul actual este o partea neplacută a acestor instrumente. „Șefii rețelelor de socializare, rețele adesea acuzate că contribuie la isterizarea dezbaterii publice, vin să facă schimb de replici ca în curtea școlii", spune expertul.
Le Point: Cum se explică că o personalitate care se mândrește că se gândește la viitorul umanității este redusă la își provoca concurentul la un concurs despre dimensiunea sexului lor?
Olivier Babeau: Dimpotrivă, este destul de normal. Inteligența, mai ales dacă este foarte mare, poate merge perfect mână în mână cu forme de sociopatie sau cel puțin cu o personalitate surprinzătoare ale cărei reacții sunt uneori neașteptate. Atât Elon Musk, cât și Mark Zuckerberg par să aibă sindromul de autism Asperger. Fără îndoială, acest lucru contează în succesul lor, deoarece au o formă de inteligență foarte puternică și diferită decât majoritatea oamenilor, dar poate că aceste personalități sunt uneori ușor depășite de comportamentele obișnuite. Fascinația pe care cei doi o exercită asupra multor oameni își găsește explicația și în această ciudățenie.
De asemenea, putem avea o explicație prin orgoliul unor oameni a căror avere este numărată în sute de miliarde de dolari și care trăiesc într-o sferă de interacțiuni, înțelegere, interese care nu este cea a muritorilor de rând. Când ai de toate, ceea ce te interesează este deosebit: amânarea morții cât mai mult posibil, lăsarea unei urme în istorie și trăirea unor senzații puternice. Bogăția cumpără și libertatea de a se elibera de anumite coduri fără consecințe.
Nu este aceasta, dimpotrivă, o ilustrare a fragilității extreme a modelului lor economic?
Aceasta este într-adevăr o altă explicație: propunerea foarte surprinzătoare de „concurență” a lui Musk ar reflecta mai presus de toate o formă de nervozitate, dacă nu chiar îngrijorare. Twitter a pierdut reclame. Progresul uluitor al Threads – 100 de milioane de utilizatori în cinci zile – și sprijinul adus de pârghia hiperputernică a WhatsApp și Instagram, pe când Twitter este doar un jucător pur în rețelele sociale, indică faptul că ceva ar putea fi pe cale să se întâmple în lumea închisă a rețelelor sociale.
Posibilitatea unei lupte cu mâinile goale între Elon Musk și Mark Zuckerberg ne readuce la jocurile de arenă?
Caracteristica tulburătoare a timpului nostru, mai ales din cauza tehnologiilor, este că totul merge mai repede. Urcări și căderi. În trecut, cotele de piață erau destul de stabile, noile tehnologii care schimbau regulile jocului fiind rare. De acum înainte, orice produs câștigător ultradominant poate fi pus sub semnul întrebării, sau chiar trimis în uitare printr-o inovație. Aceasta este întreaga criză a motoarelor de căutare – și, prin urmare, a Google, care își extrage cea mai mare parte a veniturilor din acestea – confruntate cu apariția IA generativă, a cărei probabilitate va fi noua paradigmă.
De atunci, hărțile pozițiilor competitive au fost complet refacute: Google a trebuit să accelereze lansarea lui Bard pentru a concura cu ChatGPT; Meta a trebuit să-și reorienteze urgent forțele asupra AI, abandonând – fără îndoială temporar – metaversul. Consumatorii sunt, de asemenea, mai versatili, fără spirit de loialitate, iar capacitatea de a migra pe alte platforme în câteva secunde face ca cele mai impresionante cote de piață să fie foarte fragile.
Este o rețea de socializare neapărat o mașină de polarizare sau un paradis pentru corectitudinea politică, spre care s-ar putea îndrepta Threads?
Aceasta este marea luptă dintre Twitter și Threads: fiecare este construit pe principii foarte diferite. Primul prețuiește libertatea, al doilea convivialitatea – cu riscul unei moderări mai puțin liberale, chiar foarte stricte, așa cum este cazul pe Facebook. De asemenea, este interesant de observat că Threads vizează o poziționare diferită față de Twitter: vrea să fie rețeaua de schimburi mai puțin controversate – am vorbi despre muzică, filme, seriale etc.
Vrea să lase politica și dezbaterile intelectuale pe Twitter. Două experiențe foarte diferite. Dincolo de asta, este chiar și politic: s-ar putea spune că Threads reprezintă un fel de alternativă democratică la o rețea percepută ca fiind dominată de influența republicană. Este așadar atât un război al ego-ului, comercial, filozofic și politic!
Și-a pierdut Elon Musk pariul de a crea un paradis al libertății de exprimare?
Jocurile nu sunt terminate. Twitter are încă un avans lung și nu și-a pierdut utilizatorii. Din perspectiva monetizării, Musk a făcut câteva lucruri inteligente din punct de vedere comercial. Următoarele luni vor fi foarte interesante. Poziționarea dând mai mult frâu liber pasiunilor Twitter ar putea fi chiar un atu față de alte rețele sociale care sunt liniștite, dar practic igienizate.
Nu este ceea ce caută unii dintre oamenii care le frecventează. Aceasta este dilema acum binecunoscută dintre alegerea libertății, cu prețul unor derive inevitabile, și alegerea controlului schimburilor care dorește să garanteze o experiență online mai puțin dureroasă pentru sensibilitățile contemporane care, să recunoaștem, se simt mai ușor "lovite" decât înainte.
I propose a literal dick measuring contest ????
— Elon Musk (@elonmusk) July 10, 2023