Davos: „Conspirația” se ascunde la vedere?

19 Ian 2023
Davos: „Conspirația” se ascunde la vedere?

Peste 2.700 de lideri din domeniul politic și al afacerilor s-au adunat în Elveția pentru o conferință pe tema „Cooperare într-o lume fragmentată”. Întâlnirea, care „permite un anumit grad de coordonare între elite”, a fost mult timp vizată de teoriile conspirației. Teoriile au atins apogeul după ce Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial, a publicat în 2020 o carte intitulată „COVID-19: The Great Reset” , scrie Newsweek.

Mulți dintre cei mai puternici lideri de afaceri și politicieni din lume sunt în prezent adunați la Davos, un oraș stațiune din Alpii elvețieni, care are o populație de puțin peste 10.000 de oameni.

Adunarea este un eveniment anual organizat de Forumul Economic Mondial (WEF), o organizație neguvernamentală care spune că este dedicată promovării „dialogului și colaborării între afaceri, guvern și societatea civilă”.

Davos din acest an are loc între 16 și 20 ianuarie, cu participanți politici printre care trimisul american pentru climă John Kerry, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și vicepremierul chinez Liu He.

Lor li se alătură magnați de afaceri, inclusiv CEO-ul Amazon Andy Jassy, ​​șeful Shell Wael Sawan și Gautam Adani, omul de afaceri indian care este în prezent a treia persoană cea mai bogată din lume. Cu toate acestea, George Soros, miliardarul și filantropul maghiar-american, a spus că nu va putea participa în acest an „din cauza unui conflict de programare inevitabil”.

Cu o astfel de galaxie de figuri influente, cu siguranță nu este de mirare că Davos atrage atenția și este ținta unor teorii ale conspirației neverificate sau dezmințite.

Ce este Forumul Economic Mondial?

Organismul cunoscut astăzi sub numele de Forumul Economic Mondial a fost fondat în 1971 de Klaus Schwab, un economist german care predă la Universitatea din Geneva, sub numele de European Management Forum (EMF). Potrivit site-ului web al WEF, Schwab a dorit să creeze un vehicul informal pentru liderii de afaceri pentru a vorbi despre probleme cheie, cum ar fi „tehnici de management mai bune”.

În februarie 1971, EMF a ținut prima sa întâlnire în orașul stațiune alpin elvețian Davos, pornind o tradiție anuală care continuă până în zilele noastre.

De-a lungul anilor, organizația a crescut și a atras din ce în ce mai mulți lideri politici alături de figuri cheie din lumea afacerilor. Reflectând amploarea sa din ce în ce mai internațională, FEM și-a schimbat numele în Forumul Economic Mondial în 1987.

Aproximativ 1.000 dintre cele mai mari afaceri din lume sunt afiliate la WEF contemporan ca „parteneri”, ei având de obicei o cifră de afaceri anuală de cel puțin 5 miliarde de dolari.

Potrivit declarației sale de misiune, WEF „angajează cei mai importanți lideri politici, de afaceri, culturali și alți lideri ai societății pentru a modela agendele globale, regionale și industriale”.

Vorbind cu Newsweek, profesorul Daniel Hellinger, universitar de la Webster University și autor al cărții Conspiracy and Conspiracy Theories in the Age of Trump , a susținut că WEF a ajuns să înlocuiască alte rețele de putere informale de elită.

„FMI și Banca Mondială ar putea avea o putere mai formală, instituționalizată asupra economiei mondiale, dar WEF reunește lideri corporativi super-bogați care se întâlnesc între ei și cu elite provenite din alte medii politice și sociale" a spus el.

„A ajuns să înlocuiască Bilderberg și Comisia Trilaterală ca cea mai coerentă și puternică rețea de elite care dețin și gestionează vaste averi personale și corporații”.

Ce se întâmplă la Davos?

Aproximativ 2.700 de lideri de afaceri, politicieni, lideri ai societății civile și cadre universitare au fost rugați să participe la summitul de la Davos din acest an, strict pe bază de invitație.

Forumul constă dintr-o serie de conferințe, întâlniri și alte evenimente, cu o serie de subiecte în discuție.

Alături de tema principală „Cooperare într-o lume fragmentată”, întâlnirea de la Davos din acest an are cinci sub-teme: inflația, criza energetică și alimentară, inovația tehnologică, riscurile geopolitice și vulnerabilitățile sociale.

În total, 51 de șefi de stat, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz și președinții Poloniei, Coreei de Sud, Spaniei și Filipinelor, sunt așteptați să participe la summitul de la Davos din acest an.

Lor li se vor alătura secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, directorul general al FMI Kristalina Georgieva, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus și șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Era de așteptat ca militanta suedeză pentru mediu Greta Thunberg să-și facă apariția la eveniment, deși nu este clar dacă acest lucru va avea loc în urma unei interacțiuni cu poliția germană .

O afirmație online potrivit căreia 5.000 de soldați elvețieni sunt folosiți pentru a proteja întâlnirile de la Davos a fost catalogată drept „înșelătoare” de Newsweek.

Teoriile conspirației

Întâlnirile anuale de la Davos au fost mult timp ținta teoriilor conspirației, care susțin, în general, că o elită folosește în secret forumul pentru a complota controlul asupra lumii, în detrimentul umanității.

Unii critici mai extremi, adesea legați de mișcarea QAnon, care îl sprijină pe Donald Trump, cred în mod fals că WEF acționează ca un sanctuar pentru pedofili și sataniști.

Site-ul web News Punch, care a publicat o serie de articole bazate pe teoriile conspirației, a primit mii de distribuiri pe rețelele de socializare pentru o știre care susținea în mod incorect că WEF a spus că „pedofilii vor salva umanitatea”.

Se spune în mod eronat că președintele WEF, Klaus Schwab, a numit pedofilia „darul naturii” pentru umanitate și se susține în mod fals că o lucrare a fost prezentată la un summit anterior de la Davos, susținând că pedofilia este „încercarea naturii de a curăța pământul și de a „salva omenirea” de ea însăși”.

Aceste afirmații au fost respinse ca „fără temei” de agenția de știri Associated Press. Adresându-se AP, Yann Zopf, șeful mass-media al WEF, a adăugat: "Acesta este, desigur, complet inventat. Confirm că Forumul Economic Mondial nu a făcut niciodată nicio declarație de acest fel și nu a produs niciodată o astfel de lucrare de cercetare".

Geoff Walton, lector superior în informație și comunicații la Universitatea Metropolitană Manchester din Marea Britanie, a declarat pentru Newsweek că o parte din atracția teoriei conspirației provine din faptul că „noi oamenii suntem predispuși să căutăm și să vedem modele în lucruri și să le vedem chiar și atunci când ele nu sunt acolo.”

„Teoriile conspirației joacă pe emoțiile noastre și tind să fie povești foarte simple, captivante, care atrag imediat atenția și sunt seducătoare" a adăugat el

Hellinger, care studiază teoriile conspirației, a subliniat că, deși unele dintre teoriile conspirației care vizează WEF sunt în mod clar greșite, grupul are influență și are o responsabilitate îndoielnică.

„Se întâlnesc într-o stațiune de schi bogată, cu limite stricte de acces public, de ce nu ar fi suspectați că au conspirat?"

„Este posibil ca WEF să nu poată mobiliza resurse financiare pentru a forța politici asupra guvernelor reticente sau să modeleze economia mondială, dar în aceste holuri și săli de conferințe nelimitate elitele puternice și bogate încearcă să ajungă la un consens cu privire la modul în care să promoveze și să apere globalizarea economică." a spus el.

„Acest tip de rețea poate să nu constituie o conspirație, dar nici nu reprezintă o modalitate transparentă și democratică de a aborda problemele globale”.

Joseph Uscinski, un universitar de la Universitatea din Miami și autor al cărții American Conspiracy Theories, a declarat pentru Newsweek că mulți oameni nu știu prea multe despre organismele internaționale precum WEF, dar consideră că modul în care sunt conduse e suspect.

„Nu sunt sigur că majoritatea oamenilor știu cine sunt FMI, Banca Mondială sau WEF. Poate că câțiva oameni online știu despre aceste organizații și îi acuză activ de conspirație."

„De multe ori, oamenii nu au întotdeauna detalii despre anumite grupuri sau activitățile lor, dar ei gândesc că oamenii bogați și puternici trag sforile din culise”.

Marea Resetare (The Great Reset)

În 2020, președintele WEF Klaus Schwab a publicat "COVID-19: The Great Reset" , o carte care discută despre modul în care coronavirusul ar putea afecta lumea. Cartea a fost rapid preluată de teoreticienii conspirației.

Potrivit The Guardian, pentru unii activiști radicali, termenul „marea resetare” a ajuns să însemne credința că elitele globale foloseau „COVID-19 ca o oportunitate de a implementa politici radicale, cum ar fi vaccinarea forțată, cărțile de identitate digitale și renuntarea la proprietatea privata”.

Discutând despre ceea ce credea că va fi „marea resetare” în emisiunea sa de la Fox NewsTucker Carlson a spus: „Așa arată: oamenii responsabili fac tot ce vor pentru că sunt la conducere. Nu va fi muzică live în Marea Resetare. Corurile vor fi ilegale dacă nu cântă laudele lui Kamala Harris. Crăciunul va fi interzis. „Îmi pare rău, puneți-vă masca și petreceți vacanțele singuri. Succes.”

Vorbind pentru Newsweek, Mike Rothschild, autorul cărții The Storm Is Upon Us: How QAnon Became a Movement, Cult, and Conspiracy Theory of Everything, a susținut că teoria „mare resetare” a transformat WEF într-o țintă majoră pentru militanții conspirației.

„Teoriile conspirației despre WEF sunt un fenomen destul de nou, generat aproape în întregime de cartea șefului WEF, Klaus Schwab, publicată în primul an al pandemiei, The Great Reset. Schwab a văzut pandemia ca pe o oportunitate de a redefini modul în care lucrăm, călătorim, și consumăm, dar teoreticienii conspirației i-au aplicat vechile teorii Noua Ordine Mondială/Agenda 21 a ONU și au decis că era un plan pentru ca omenirea să fie înrobită sau distrusă, cu supraviețuirea doar a elitelor.”

„Nu este nimic nou dacă ai studiat chestiile astea de mult timp dar e la moda acum din cauza accentului pus pe COVID", a adăugat Rothschild. De asemenea, are un nume care sună înfricoșător, The Great Reset. Sperie oamenii mai ales atunci când o prezinți alături de teorii ale conspirației și de știri false.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră