Danemarca cere ajutorul companiei NordStream pentru a recupera un obiect suspect

24 Mar 2023
Danemarca cere ajutorul companiei NordStream pentru a recupera un obiect suspect

Danemarca a invitat consorțiul Nord Stream să participe la recuperarea sub Marea Baltică a unui obiect cilindric reperat în apropierea gazoductului sabotat Nord Stream 2.", scrie Le Monde

"Agenția pentru Energie a oferit companiei proprietare, Nord Stream 2, să participe la operațiunea de recuperare, la șase luni de la spectaculoasa operațiune de sabotare a gazoductelor Nord Stream 1 și 2”, a scris ea într-un comunicat joi seară.

Nu se cunoaște încă data operațiunii, și nici răspunsul operatorului, al cărui acționar majoritar este compania rusă Gazprom. Obiectul, care nu a fost identificat, dar nu constituie un risc de securitate, potrivit agenției, trebuie reasamblat cu ajutorul apărării daneze. Agenția a lansat o fotografie a obiectului, care are 40 cm înălțime și 10 cm în diametru.

„Este posibil ca obiectul să fie o geamandură fumigenă maritimă. Acest lucru va fi supus unei examinări suplimentare ”, scrie agenția.

Descoperirea acestui obiect, reperată de Gazprom, fusese dezvăluită de însuși Vladimir Putin în urmă cu două săptămâni, președintele rus evocând un posibil rol în sabotaj.

„Specialiștii cred că ar putea fi o antenă pentru a primi un semnal pentru a activa un dispozitiv exploziv, care ar putea fi plasat în această [ parte] a conductei de gaz ”, a declarat șeful statului rus pentru postul de televiziune Rusia24.

Alte stiri din Externe

Ultima oră