Danemarca bate recorduri zilnice de cazuri de virus dar populația sărbătorește

09 Feb 2022
Danemarca bate recorduri zilnice de cazuri de virus dar populația sărbătorește

În Danemarca, coronavirusul este peste tot, dar străzile, cafenelele și magazinele sunt pline. Zeci de mii de danezi trebuie să se izoleze pentru că au fost testați pozitiv dar angajații s-au întors în birouri, iar barurile și restaurantele nu mai sunt obligate să închidă la ora 23:00 sau să ceară dovada vaccinării, scrie New York Times

Sâmbătă, mii de oameni s-au adunat în cluburile de noapte din Copenhaga care s-au redeschis săptămâna trecută pentru prima dată după aproape două luni. 

La aproape doi ani de la începutul pandemiei, într-una dintre cele mai prospere națiuni din lume, 5,8 milioane de oameni trăiesc liberi de restricțiile Covid, chiar dacă aproape 1% dintre ei au fost testați pozitiv pentru coronavirus într-o singură zi săptămâna trecută. Țara raportează unul dintre cele mai mari cifre cazuri de Covid-19 din lume pe cap de locuitor, iar spitalizările au atins un maxim istoric.

Dar guvernul a declarat că din 1 februarie nu ar mai considera Covid o „boală critică din punct de vedere social” și a renunțat la toate restricțiile, inclusiv masca în spații închise și în transportul public.

Sfârșitul restricțiilor din Danemarca, salutat de cei mai mari experți în sănătate ai țării și lăudat de populație, ar putea contribui la vestirea unui viitor în care țările bogate își pot permite „să trăiască cu virusul”, atâta timp cât au rate ridicate de vaccinare, capacități uriașe de testare și o infrastructură puternică privind sănătatea.

 

Sursa: New York Times

Alte stiri din Externe

Ultima oră