Agenţia de Protecţie Civilă din Italia a anunţat că joi după-amiază numărul morţilor în cutremurul de miercuri a ajuns la 250 şi cel puţin 265 de răniţi, aflaţi în spitale. Conform AP, majoritatea celor decedaţi - 184 - sunt din Amatrice. Un spaniol şi 5 români se numără printre cei decedaţi.
Nu există o estimare a numărului persoanelor dispărute deoarece zona în care s-a produs cutremurul atrage grupuri de turişti care vin la un festival de bucătărie italiană, programat în acest weekend. Guvernul de la Bucureşti a anunţat că 11 cetăţeni români sunt daţi dispăruţi.
Presa italiană relatează că procurorii investighează cazul prăbuşirii şcolii "Romolo Capranica" din Amatrice care a fost reabilitată în 2012, folosindu-se fonduri strânse după cutremurul puternic din 2009.
Cutremurele mari din Italia sunt urmate adesea de dosare penale deschise împotriva arhitecţilor, constructorilor şi oficialilor responsabili de construcţiile publice.
Italia, care are cel mai mare risc seismic din vestul Europei, are şi mii de sate pitoreşti cu clădiri vechi care nu sunt conforme cu normele antiseismice. Nici clădirile noi nu se conformează acestor standarde.
"Într-o ţară în care în ultimii 40 de ani au fost cel puţin 8 cutremure devastatatoare, singura lecţie pe care am învaţat-o este să salvăm vieţi după catastrofă. Suntem cu mult în urmă la acest capitol", scrie joi editorialistul Sergio Rizzo în Corriere della Sera.
Unii experţi estimează că 70% dintre clădirile Italiei nu sunt construite cu respectarea standardelor antiseismice, deşi se află în zone de mare risc. După fiecare cutremur major se fac propun soluţii, dar de cele mai multe ori sunt abandonate din cauza birocraţiei italiene şi crizei cronice de fonduri.