Cum a fost posibilă explozia pagerelor membrilor Hezbollah?

17 Sep 2024
Cum a fost posibilă explozia pagerelor membrilor Hezbollah?

Pagerele folosite pentru comunicarea dintre luptătorii Hezbollah au explodat în această după-amiază, facând 8 morti si rănind mii de persoane, potrivit serviciilor de securitate libaneze. Nu a existat încă nicio confirmare oficială cu privire la ceea ce a determinat detonarea simultană a pagerelor, cu toate acestea, surse militare libaneze au sugerat că dispozitivele au fost detonate ca parte a unui atac israelian, scrie Daily Mail

De atunci s-au făcut speculații că tehnologia a fost cumva piratată sau sabotată de serviciile de informații israeliene .

O sursă apropiată de Hezbollah a susținut că incidentul a venit ca rezultat direct al unei „încălcări israeliene” a comunicațiilor sale, deși acest lucru nu a fost confirmat și Israelul nu a comentat încă.

Un alt oficial a spus, sub rezerva anonimatului, că o cauza a exploziilor au fost probabil bateriile cu litiu care alimentează pagerele.

În timp ce bateriile cu litiu-ion sunt utilizate în mod obișnuit în electronicele de larg consum, acestea se pot supraîncălzi și  pot arde - chiar și explodând violent în unele cazuri. 

Acest lucru se datorează unui fenomen numit "evadare termică", o reacție chimică în lanț care are loc atunci când bateria suferă o schimbare rapidă a temperaturii.

Pe măsură ce această reacție chimică progresează, poate duce la o eliberare bruscă de energie, care poate provoca explozia dispozitivelor cu forță și căldură intense.

Evadarea termică este declanșată atunci când bateria este supraîncălzită, perforată sau supraîncărcată.

Nu a existat încă nicio confirmare oficială cu privire la ceea ce a determinat detonarea simultană a pagerelor, cu toate acestea, surse militare libaneze au sugerat că dispozitivele au fost detonate ca parte a unui atac israelian.

Este posibil ca forțele israeliene sau alte forte să fi spart aceste dispozitive și să fi supraîncărcat de la distanță bateria, declanșând "evadarea termică".

Pafgerele folosesc adesea canale de comunicații necriptate și software învechit, făcându-le ținte extrem de ușoare pentru un atac.

Un virus ar fi putut fi implantat în rețeaua de pagere Hezbollah și lăsat să rămână latent pe dispozitive până când s-a răspândit pe scară largă.

Este posibil ca acest malware să fi fost declanșat sau activat de la distanță pe un temporizator preprogramat.

Videoclipul arată că dispozitivele păreau să primească un mesaj cu câteva momente înainte ca dispozitivele să detoneze.

Acest semnal ar fi putut fi declanșatorul exploziei sau putea fi folosit pentru a se asigura că luptătorii țineau dispozitivele în mâna atunci când au explodat.

Dacă aceste explozii sunt produsul unui atac cibernetic, atunci acesta este un caz excepțional de rar de război cibernetic care provoacă perturbări ale infrastructurii fizice.

La începutul acestui an, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah i-a îndemnat pe membrii organizației sale să revină la utilizarea pagerelor pentru comunicații vitale, motivând că smartphone-urile moderne ar fi mai susceptibile la atacurile cibernetice din partea forțelor israeliene. 

Dar la fel ca telefoanele mobile și multe alte produse electronice de larg consum, pagerele se bazează și pe baterii reîncărcabile cu litiu pentru a funcționa.

Incendiile bateriei pot atinge 590 de grade Celsius atunci când sunt aprinse.

Alte stiri din Externe

Ultima oră